Культура

Написав «Черемшину» і спалив решту віршів…

Сьогодні — день, відколи 21 рік тому помер автор невмирущої «Черемшини»… Крутиться колесо вічного воза// І у світи через всю Україну// Знову і знову летить «Черемшина»…, пише в одній зі своїх поезій українська поетеса, Тамара Севернюк.

А пісня — молода, і не вмирає.

Всюди буйно квітне черемшина.
Мов до шлюбу вбралася калина.
Вівчара в садочку,
В тихому куточку,
Жде дівчина, жде.

«Черемшина» — популярна українська пісня-романс на слова Миколи Юрійчука, яку в травні далекого 1965 року вперше виконав хор у місті Вашківці Вижницького району на Буковині.
Серед її найвідоміших виконавців – Дмитро Гнатюк, Софія Ротару, Квітка Цісик, Тіна Кароль, Жанна Боднарук, Олег Скрипка, Ярослав Євдокимов. Ірина Сказіна, Олександр Малінін, Дмитро Яремчук…

Живе «Черемшина»!
Але вже 21 рік нема її поета.

Микола Якович Юрійчук народився 1 вересня 1937 року у м. Вашківці Вижницького району. Навчався у Вашківцях (1947–1954), у Львові на дворічних курсах майстрів-будівельників (1954–1956). У 1956–1957 роках будував Чернівецьку комсомольську шахту на Донбасі, де серйозно травмувався.

У 1958–1964 рр. М. Юрійчук працював у Казахстані на Джезказганських копальнях, звідки повернувся інвалідом ІІ групи. Кілька разів виїжджав на сезонні роботи, працював будівельником в Архангельській області.

5 травня 1967 р. Юрійчук одружився. Його дружиною стала дівчина Галина. 14 серпня того ж року у молодого подружжя народився перший син Євгеній, у 1972-му — дочка Оксана, у 1977 році — син Юрій.

У 1991 році Миколу Яковича обирають головою Вашківецького осередку Народного Руху України. Водночас з політичною діяльністю він займається поетичною творчістю.

У 1965 році його вірш про черемшину почитав місцевий композитор Василь Михайлюк і папірець з тим віршем пролежав у його шухляді… рік. А потім раптом прийшла мелодія… І справжнє, світове визнання.

Останні роки свого життя Микола Юрійчук був прикутий до ліжка тяжкою хворобою. Одного дня він знайшов у собі сили і… знищив майже всі рукописи — більше 100 віршів, які ніколи не друкувалися…

30 листопада 1997 року серце автора «Черемшини» зупинилось. Серце обдарованого буковинського поета, патріота України, який був закоханий у свій рідний край.

У 2001 році Вашківецькою міською радою Миколі Яковичу Юрійчуку було присвоєно звання «Почесного громадянина міста Вашківці». На жаль, уже посмертно.

Юхим Гусар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *