Культура

Пам’яті Миколи Гриня

Сумна звістка надійшла із США. 1 червня, не доживши до 70-річного ювілею, помер відомий чернігівський журналіст та краєзнавець-дослідник, активний автор журналів «Сіверянський літопис» та «Літературний Чернігів» Микола Миколайович Гринь. Він народився 28 липня 1954 р. в с. Козацькому тодішнього Новобасанського району Чернігівської обл. в сім’ї селян-колгоспників.

У 1961 р. пішов де першого класу місцевої школи, а вже за три роки районна газета опублікувала його першу замітку. 1977 р. завершив навчання на факультеті журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, дипломну роботу захистив на «відмінно з відзнакою».

На початку трудової діяльності працював кореспондентом, фотокореспондентом, літературним редактором у бобровицькій, коропській газетах. Двадцять літ присвятив роботі в обласній газеті «Деснянська правда». Був помічником народного депутата Верховної Ради України, працював радником міського голови Прилук. Згодом очолював кілька багатотиражних газет.

М. Гринь як літописець Чернігово-Сіверщини написав близько 1500 статей про проблеми місцевих жителів, буття громад. Його нариси, есе, проблемні матеріали друкувалися в газетах «Урядовий кур’єр», «Сільські вісті», «Правда Украины», «Сільське життя», «Селянська газета», «Культура і життя», «Робітнича газета», «Молодь України», «Україна молода», «День», журналах «Хлібороб України», «Перець», «Наш український дім» (Ніжин), «Рідний край» (Полтава), «Визвольна боротьба» (Львів), альманасі «Порт-Фоліо» (Канада). На другому фестивалі журналістів Чернігівщини «Золотий передзвін Придесення» публіцист визнаний лауреатом в номінації «Краща публікація року».

В останнє десятиліття М. Гринь активно займався дослідженням історії рідного краю та України. З-пій його пера вийшли розвідки про життя основоположника української преси на Алясці, автора першого Букваря Агапія Гончаренка (2021), письменника Панаса Мирного в Прилуках (2019), майстра бандурної справи Кен Блума (2023), дисидента Петра Рубана (2024).

Активно виступав М. Гринь і як рецензент творів письменників, істориків (його слово про літераторів, колег по перу вміщували регулярно “Українська літературна газета”, «Україна молода», «Слово Просвіти», «Жінка-Українка», «Письменницький портал», «Літературний Чернігів»).

Знаний публіцист, лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша, більше сорока років був членом Національної спілки журналістів України. Він нагороджений Подячною грамотою Генерального консульства України в Сан-Франциско за багаторічну сумлінну, наполегливу, самовіддану працю, значний особистий внесок у розвиток та збереження української культури та історії в США.

За високу професійну майстерність у сфері журналістики та великі досягнення в дослідженні історії державотворчих процесів діяльності першого уряду в екзилі Українське Народне Посольство вручило Миколі Гриню Диплом про присвоєння почесного звання Народного посла України.

Поховали Миколу Миколайовича в День журналіста (6 червня ) в місті Пало Альто, Каліфорнія в меморіальному парку Алта Меса. Пам’ять про цю непересічну особистість, талановитого дослідника залишиться назавжди у наших серцях.

***
Нещодавно у Чернігові побачила світ нова солідна книга нашого шановного автора. З нею можна ознайомитися на сайті «Сіверянського літопису»: http://siver-litopis.cn.ua/rab07.htm

Сергій Павленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *