Культура

Пом’янімо сьогодні Яковченка

Навіть якщо ім’я одного з кращих комедійних акторів України комусь просто не відомо, досить назвати культовий фільм «За двома зайцями» – і виконавця ролі Прокопа Сірка відразу впізнають.

Сьогодні День його пам’яті.

Сергій Параджанов називав Яковченка «українським Чарлі Чапліном».
Він – уособлення усього українського дотепу, гумору, актор, без якого неможливо уявити такі безсмертні шедеври, як «За двома зайцями», «Ніч перед Різдвом», «Королева бензоколонки» та багато інших культових стрічок.

Він зіграв на сцені понад 200 ролей, у кіно – 55. І серед них немало серйозних. А всі хотіли бачити тільки смішне.

Коли в житті актора наступали важкі часи (після смерті дружини у нього на руках залишилися дві доньки), Яковченко міг, не соромлячись і не комплексуючи, взяти гітару і відправитися куди-небудь з концертом. Його виступи в ті роки забезпечували стабільний аншлаг. Перед тим, як вийти на сцену, Яковченко частенько дивився у дзеркало, бив себе долонями по фізіономії і примовляв: «У-у, годувальниця моя!».

У затишному скверику перед українським академічним театром імені Івана Франка сидить, відпочиваючи, тепер уже навічно, народний артист України Микола Яковченко. Коло нього собачка Фанфан, якого він надзвичайно любив.

Цей пам’ятник нагадує нам про талановитого коміка із сумною долею.
Світла пам’ять та шана акторському генію Миколи Яковченка!

Олег Вишняков

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *