Культура

Тетяна Таїрова в Батурині з новою книжкою

В Національному Батуринському заповіднику «Гетьманська столиця» було хоч і прохолодно, але сонячно та радісно. Тут представляли незвичну книгу, адже її авторка – доктор історичних наук із Санкт-Петербурзького університету Тетяна Таїрова, відома як серйозний науковець, як авторка багатьох солідних наукових праць, а тут раптом – художня книга. І знову про того ж таки Мазепу.

Ба, більше – тут, на цитаделі Батуринської фортеці заявлено про початок роботи над телесеріалом про Івана Мазепу, який планує зробити компанія Film. UA, до якого Тетяна Таїрова пише сценарій. І це може бути, як розповів продюсер Віктор Мирський, телесеріал не просто на кілька серій, але на кілька сезонів. Чи стане він видовищним? – питали журналісти.

– Ну, який же продюсер не хоче, щоб його фільм був видовищним, популярним? – відповідав Віктор Мирський. – Скажу більше: розраховуємо, що ще й продамо його за кордон, адже нашу «Кріпосну» зараз із задоволенням дивляться поляки.

Йдеться про фільм «Кріпосна», що знімався на Чернігівщині, у качанівському маєтку Харитоненка –Тарновських. Щоправда, фільм за книгою Тетяни Таїрової може бути не раніше, ніж за два роки, адже ще тільки написаний сценарій першої серії, але нема навіть певності хто гратиме головну роль – ще лиш молодого Івана Мазепи.

На презентації книги президент України (2005- 2010) Віктор Ющенко говорив про дух, завдяки якому приходять всі перемоги: «Чим переміг Афган могутню радянську імперію? Духом! Чим переміг Афган найтехнологічнішу країну зараз? Духом! Не автоматами, не МІГами, не ПЗРК, але духом. Тож треба, щоб і українці мали той дух, який дасть нації говорити одним голосом, спільним, а не голосом розбрату і руїни».

Голова Меджлісу кримсько-татарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, стоячи біля козацької церкви, говорив про розуміння ним святості цього місця і, нарікаючи на невикористані можливості середини 17 століття (Конотопська битва – авт.), які Всевишній дарував українському і кримсько-татарському народам, висловлював надію, що нині ми не упустимо шанс для спільної перемоги. Делегація Меджлісу уважно ознайомилась з гетьманською резиденцією та подарувала книги для заповідника і розгорнула прапор кримсько- татарського народу. Нагадаю, що він також має синій і жовтий кольори…

На території цитаделі Батуринської фортеці для огляду представили особисту срібну печатку Івана Мазепи (кінець 1707 – початок 1708 років, її у 2013 році придбав Олексій Шереметьєв) та документ із Австрійського архіву – лист до імператора Священної Римської імперії з проханням про надання княжого титулу Іванові Мазепі; помітка на аркуші свідчить, що титул було надано. Копію привезли у Батурин із Відня Євген та Ірина Сури.

Іменинниця заходу – авторка книги «Мазепа. Хроніки православного шляхтича» Тетяна Таїрова на моє питання як в Росії зустріли появу її книги «Іван Мазепа» у серії «Жизнь замечательных людей» відповіла дипломатично: «По- різному». Але потім визнала, що була й агресивна реакція, яку вона, проте, проігнорувала.

Пані Тетяна цілком справедливо свого часу була нагороджена українським орденом княгині Ольги, адже вона не тільки друкує відмінні від традиційного радянсько –російського дискурсу книги про гетьмана, що його Московія заклеймувала титлом «зрадника», але й відкрила у Санкт-Петербурзі Батуринський архів. Коли московити погромили Батурин, то палили, звісно, не все – коштовності та архіви вивезли. Зрозуміло й те, що з політичних причин до архіву не торкалися дослідники ні в царську, ні в комуністичну добу, несприятливі ці дослідження й зараз. Тож відкриття Батуринського архіву – неоціненна заслуга Тетяни Таїрової перед українським народом.

Власне, питання – як їй вдається в агресивному середовищі лишатися дослідницею гетьмана Мазепи? – я означив риторичним і відповіді не чекав. Пані Тетяна тільки розгонисто розсміялась – у неї виразно помітні дипломатичні здібності…

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *