Культура

Василь Чепурний і кіт Мусій у музеї Довженка

Відбулась презентація книги «Титли і коми» відомого журналіста, письменника, просвітянина і рухівця Василя Чепурного з Чернігова. На зустріч з автором прийшло багато гостей, адже ім’я пана Василя добре знайоме читачам газет «Сіверщина», «Біла хата», «Голос України». Перші дві були популярними на Чернігівщині аж до своєї ліквідації («Сіверщина» виходить і нині у онлайн-форматі), у третій журналіст працює власкором по Чернігівській області.

До того ж Василь Чепурний автор книг публіцистики та літературознавства впереміш зі спогадами та роздумами над політичними подіями в державі. Він народився у с. Авдіївка, котре до укрупнення районів входило в Сосницький район. Це певною мірою визначило його особливий інтерес до імені земляка Олександра Довженка. Василь Федорович неодноразово звертається до постаті О. Довженка у своїх статтях і дослідженнях, вивчає і привертає увагу не тільки до режисера, а й до його малої батьківщини та музею, в який у 1960-му перетворено рідну хату митця.

Так приємно, що для перших презентацій своїх книжок журналіст і письменник незмінно обирає саме музей Довженка! Тут були вперше представлені загалу його книги «Акурайку», «В осім барку», «Сто днів Широкої війни».

Про що нова книга Василя Чепурного?

Про українську національну еліту. Про людей, яких ламала система. Про болісні життєві драми. Про темні сторінки біографій видатних людей. Роздуми про просвітництво, про маловідомих митців нашої культури, про неминучий розпад Росії, кирзовий чобіт якої на грудях української нації, простежується в усій книзі.

На презентації «Титлів і ком» автор торкався тем літератури, політики, російських імперських персоналій, яких має зріло позбуватися український ментальний простір, бо сьогодні вже чітко видно, що велич російської літератури штучно перебільшена за часів радянської окупації, тоді як українська зумисно знеславлювалась до провінційного рівня.

Осмислювати своє, вивчати, виводити з тіні, надавати смислів та інтелектуальної оцінки – те, до чого закликав Василь Чепурний. Не обійшлося на презентації і без цікавих знайомств. З Березни на зустріч з журналістом і письменником приїхали директорка Центру культури і дозвілля Надія Янчук та дослідниця автентичного рецепту Березинського пряника, включеного, до речі, до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, Марія Шевченко. Гості приїхали з подарунками і для пана Василя, і для музею Довженка, за що їм щира дяка.

Звичайно ж, була і автограф-сесія, де можна було купити книги Василя Чепурного.

Алюзією на Шевченкове «І мертвим і живим» скористався автор, щоб дати назву своїй новій книзі «Титли і коми», тож процитуємо цей уривок вірша – він промовисто дає зрозуміти, про що саме йдеться і до чого закликає у новій книзі Василь Чепурний:
Та читайте
Од слова до слова,
Не минайте ані титли,
Ніже тії коми —
Все розберіть… Та й спитайте
Тоді себе: що ми?..
Чиї сини? Яких батьків?
……..

Купуйте «Титли і коми». Там є багато цікавого!

Сосницький літературно-меморіальний
музей О.П.Довженка

P.S.
А ще забули про музейного кота Мусія — він великодушно дозволив мені взяти його на руки і навіть погрався трохи з моєю рукою, а коли почалася презентація – поважно вмостився в кінці зали, на стільці, і став вмиватися… Шкода, що я не сфотографував Мусія за тими пушкіними-достоєвськими…

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *