Культура

Василь Чепурний з новою книжкою

Презентація книги українського журналіста, громадського діяча, письменника, просвітянина Василя Чепурного «Титли і коми» відбулася в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей. Назву твору автор взяв з поеми Тараса Шевченка «І мертвим, і живим…», тим самим наголошуючи на необхідності звернення саме до деталей, які можуть робити ще більші акценти на головному.

Краще, ніж написав Леонід Ісаченко у передмові до книги Василя Федоровича, і не скажеш: «Про що пише Чепурний? Як і в попередніх книжках – про літературу і культуру, їхню історію і сучасність, про політику і, звісно ж, людей, які всім тим рухали чи рухають. Але головне не те, що він пише, а як – з болем. Безліч історій успіху, перемог, щасливих реляцій, радісного лемету Чепурний, ніби зумисно залишає іншим, а сам зачіпає тільки те, що має розпач, трагедію, що позначено негативом, підступністю, зрадою…».

Книга починається з публічної лекції «Шевченко і Пушкін: 150 років герцю», прочитаної в Чернігівській «Просвіті» 9 березня 2020 року. Про російську літературну мову, власне, і про російський народ розповів автор, як про абсолютно штучний конструкт.

Маловідомі факти із життя багатьох знаних українців розкриваються у розділі «Непрочитані великі»: Михайло Коцюбинський, як святкова людина української культури (за словами Олександри Аплаксіної), Іван Франко, якому й подосі нема пам’ятника в столиці України, і ще про багатьох… Розділ книги «Книжки з автографом» знайомить читачів з сучасниками, які дарували пану Василеві свої твори.

Зустріч пройшла, як то кажуть, «на єдиному подиху». Невимушене спілкування, діалог з аудиторією змусили замислитися над багатьма історіями з життя українців. Василь Чепурний довів, що сьогодні, як ніколи українське суспільство, культура, інтелігенція мають гуртуватися навколо книги і читання і, таким чином, пізнавати свій родовід, доводити свою автентичність. І що це є запорука нашого успіху і перемоги. «Адже українці спростували міф про непереможність російської армії. Лишилося спростувати міф про велику російську культуру. Тоді, віками привалена нею, вийде на свободу культура українська. Читаймо і переможемо!»

Колектив Чернігівської обласної бібліотеки для дітей висловлює щиру вдячність Василю Чепурному за надзвичайну презентацію своєї книги і ті емоції, які викликало її обговорення. Сподіваємося на нові книги і нові зустрічі у стінах нашої бібліотеки.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *