Культура

Висока місія архієпископа Климента

Давно казав, що Крим для України не тільки всеукраїнська черінь, але й щит супроти радикального терористичного ісламу. Московити зруйнували цей щит для незалежної України. Але — не всьо то золата, што блєстіт…

Чим Крим виявився для Росії — ще побачимо.
Проте вже зараз вимальовується нова якість окупованого Криму, як особливого форпосту боротьби за Україну. Це показало затримання окупантами архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента (Куща).

Одне те, що архієпископ української Церкви лишається в Криму і служить там — уже феномен, незручний для секти Гундяєва і Кремля. Мимоволі владика стає центром морального опору окупантам.

Друге- одразу ж захищати православного владику приїхав кримсько-татарський адвокат Еміль Курбедінов разом з росіянином-адвокатом Полозовим. І це у неділю, у вихідний!

А на святкуванні 90-річчя Патріарха Філарета голова меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров розповів вражаючий факт, коли на заклик до кримських татар принести по каменю для будівництва у Сімферополі соборної мечеті, одним із перших прийшов православний український архієпископ Климент з кліром і кожен з них приніс по каменю.

Вражаюче!

Вийшовши з поліції після затримання, владика Климент подякував всій Україні за підтримку, але наголосив, що просить в російської уповноваженої з прав людини Москалькової (відповідне прізвище – авт.) організувати безперешкодне його відвідання українців-політв’язнів. І попросив у Павла Гриба прощення, що не зміг доїхати до нього, щоб посповідати…

Тобто він не заспокоюється.
І що робити окупантам? Тим паче, що він приходить на суди і до кримських татар — мулла не приходить, а архієпископ приходить! Ви уявляєте що буде в Криму, якщо владика Климент закличе українців і кримських татар вийти на вулиці?!

… Я ж пригадую, як владика Климент супроводжував тіло нашого єпископа Никона, що раптово помер у Криму. Особливо вражало, коли він наказав служити так, ніби Всіхсвятська парафія зустрічає свого архієрея (труна з тілом якого стояла посеред храму), а сам приєднався вже як гість…

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *