Економіка

Буряковий соціалізм Пенсійного фонду

Днями уряд перетворив «Укрпошту» на акціонерне товариство, в якому, звісно, 100% акцій належать уряду в особі міністерства інфраструктури. Всім, у кого є клепка, давно зрозуміло — солідарна пенсійна система пішла на пси. Максимум, на що ми здатні — на більш чи менш пристойному рівні підтримувати діючих пенсіонерів — і все.

То чому би не розподілити між тими, кому а) від 30 до 55 і б) хто платив якісь внески до ПФ — 49-50% акцій тієї самої «Укрпошти» на суму внесків, які вони заплатили за своє життя? У розвитку — віддати так само акції ще кількох державних компаній (тієї самої УЗ)? І закрити це питання (тим кому 30, навіть 35 і менше сказати чесно — ця система мертва, але все одно віддати акціями сумму на реєстрації ПФ) назавжди.
 

Тобто, ПФ фінансує виплати нинішнім пенсіонерам і тим, хто ними стране протягом 5-10 років. «Середній» ешелон отримує акції (хоч якось відновимо фондовий ринок, зараз він такий самий мертвий, як солідарна система). А молодь (як і мріє міністр Рева, який, чесно кажучи, не дуже розуміє, про що каже) будує свій «пенсійний вік» сама, як хоче (і як давно це робить, насправді кажучи).

До речі, в цьому контексті можна було би скасувати і пенсійний вік — працюйте скільки хочете, адже зараз батьки живуть в атмосфері ідіотичного феодального терору в цьому питанні. Поки що не можемо довіряти профільному віце-прем’єру — що ніби не будуть виганяти працюючих пенсіонерів, тому що ті, хто має наукові пенсії так і платять «спецподаток». «Багатії»! Ну, і так далі…

На жаль, звісно, нічого зі сказаного вище не буде зроблено.
А буде подальший «розвиток» бурякового соціалізму, оскільки на першому місці у нас стоять не інтереси людини і справжнього вільного розвою Краю, а «наповнення бюджету», «мінімальна соціальна стабільність», тощо. Хоча той-таки МВФ радів би проривним соціальним реформам.., але суспільство та його еліта обирає Beetroot Socialism.

Принаймні — поки що.

Макс Михайленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *