Економіка

На зерновому полі — як на полі бою

Саміт НАТО у Вільнюсі однозначно не виправдав навіть поміркованих сподівань українського суспільства. Нічого проривного. Ті ж справедливі, але відмовні вимоги щодо подолання корупції, судової реформи, чесного декларування статків та прозорої економіки. Крім усього, необхідне і одностайне рішення всіх країн-партнерів. А це знову довга дорога в дюнах…

Що ж, нас так і не полюбили незрадливою любов’ю. З Росією і далі бавляться і носяться, як з писаною торбою. І це дуже неприємні тенденції. Тому потрібно повертатися з казок і мрій до реалій. До війни власними силами та економіки власними ресурсами. Навіть незважаючи на критичний відтік робочих рук з держави.

Нам, аграрним науковцям та фермерам, потрібно і далі тримати свій фронт — сільгоспвиробництво. І дуже добре, що природа конкретніша за повільних союзників. Тому жнива в Україні вже у розпалі. Ми рішуче перейшли перший намолочений мільйон тонн зерна. Комбайни працюють у 12 областях, у засіки прямує вже новий врожай ранніх зернових та зернобобових. На 308,2 тисячах гектарів поки що намолочено 1 мільйон 25 тисяч тонн зерна.

Причому, цьогоріч очікуємо врожай на рівні приблизно у 46 мільйонів тонн, що на 5-7% менше, ніж минулого року. Але і такий показник у 2,5 рази перевищить внутрішню потребу, тож розв’язання експортних проблем залишається актуальним. А обсяги експорту прогнозують на рівні 43 мільйонів тонн зернових та олійних. І новий сезон продажів вже стартував.

Нагадаю, з початку 2023/24 маркетингового року нами було експортовано 34 тисячі тонн зернових та зернобобових. І не зважаючи на те, що ООН разом з ФАО передбачають у найближчі 10 років загальне зростання виробництва агропродукції, без нашої частки світу буде сутужно.

За основний критерій такого зростання взято підвищення врожайності. Його заплановано щодо 79% сільгоспкультур. Ще 15% – за рахунок збільшення посівних площ, 6% – за рахунок підвищення інтенсивності. Це означає, що провідні аграрні країни світу, крім інших компонентів сільгоспвиробництва, покладаються і на наукові школи. Це я до того, що в Україні розпочато безпрецедентні атаки на аграрну науку і її модератора – НААН.

Але повернемося до експорту і загрози закриття “зернового коридору”, який спланувала Росія. Це ще один з її інструментів ведення війни і очікувати можна всього. Вже сьогодні росіяни максимально перешкоджають нашому експорту морем. Доливає олії у вогонь і той факт, що агресор детально розробив логістику експорту нашого краденого зерна. Крім того, значно зріс і власний зерновий експорт РФ, попри всі санкції.

До того ж, у критичну фазу переходять бойові дії на південному фронті, а тому методами впливу не перебиратимуть. І нам треба бути до цього готовими. Зараз в одеському порту завантажуються два останніх балкери в рамках “зернової угоди”. Всього у липні пішли 6 суден з 215 тисячами тонн агропродукції. Кораблів, які б очікували завантаження в українських портах, більше нема. Ті 29 суден, які прямували в наші порти за майже 1,5 мільйона тонн сільгосппродукції, заблоковано росіянами поблизу турецького берега.

А з 1 серпня 2022 року ми експортували понад 33 мільйони тонн продукції у 45 країн світу. Це великий успіх, але морський трафік наразі під найбільшою загрозою перекриття з початку війни. Проблемним, через протести європейських фермерів та їх підтримку урядами, залишаються і сухі коридори. Навіть за максимальних економічних та політичних преференцій, вони навряд чи переварять весь наш експортний вал. Це теж проблема, яка потребує оперативного вирішення і напрацювання нової оптимальної стратегії.

Але й звуження сухопутних експортних напрямків – не найголовніша українська біда. Біда у скорумпованості цього сектору економіки та банальному крадіжництві. Якраз того, через що нам притискають пальці дверями у НАТО. Так ось, як випливає із розслідування OCCRP – платформи всесвітньої мережі незалежних медіацентрів і журналістів та румунського центру RISE Project, компанії з підставними зіц-директорами розікрали третину українського експортного зерна – 1,7 мільйона тонн. Валютну виручку у бюджет не повернуто. І це лише через румунський напрямок.

У перші 7 місяців війни зерно, яке проходило через румунський Халмеу та інші прикордонні пункти, експортували сумнівні українські компанії, котрі тепер звинувачуються у несплаті податків та інших злочинах. За даними вже нашої прокуратури, за минулий рік фактично вкрадено зерна на суму еквівалентну 140 мільйонам доларів податків.

Під слідством перебувають 80 українських компаній. Зерном торгували на сотні мільйонів доларів. Безповоротно компаніям у Румунії, Угорщині і Чехії відправлено зерна на 495 мільйонів доларів. Повернено валюти у державу – нуль. Податків сплачено – теж нуль. При тому, наші митники закрили очі на перевірку понад 600 потенційно підозрілих експортерів “чорного” зерна, котрі у подальшому банально відмили отримані кошти.

Лише у Польщі правоохоронці провели понад 200 обшуків, стосовно ввозу українського зерна! Якого після цього ставлення ми можемо очікувати від урядів країн, через котрі ми експортуємо нашу сільгосппродукцію? На яке НАТО і членство у ЄС ми можемо реально сподіватися?

І далі залишаючись непередбачуваною країною з дивним управлінням, яка мала нещастя стати об’єктом агресії і театром війни, котра вже всіх починає дратувати. Тим більше, що за дрібними фірмами-шахрайками все більше проглядаються потужні світові зернотрейдери. Лише через румунські дочірні компанії міжнародних гігантів-зернотрейдерів пройшло понад 145 500 тонн зерна на 37 мільйонів доларів, отриманого від українських фірм, що перебувають під слідством.

Ну, і вишенька на тортик. Розслідування встановило, що директорами фіктивних фірм ставали пацієнти психлікарень, які погоджувалися підписати папери за 400 євро на місяць! Непоганий гешефт. А ми чуємо зі всіх телеканалів, яким куцим став наш Державний бюджет. І як на часі та важливо саме зараз, у війну, роздати через Фонд держмайна елітні українські сільгоспугіддя будь-кому, у липкі приватні руки. У тому числі державні землі, на яких розташовані науково-дослідні полігони НААН зі світовим іменем. А далі схема накатана. У психлікарнях обов’язково підпишуть будь-які документи, щоб ця земля пішла з молотка…

Та я вже вкотре сподіваюся, що порядних і здорових людей все ж більше. Принаймні, у це хочеться вірити у день вшанування святих апостолів Петра та Павла… Тому все буде Україна!!!

Ануш Балян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *