Політика

Проси неможливого — отримаєш бажане

Саміт НАТО для України пройшов дуже навіть ок. Зрозуміло, що під час війни нас ніхто у НАТО не прийме з декількох об’єктивних причин. По-перше, це оборонний блок. Саме тому на жодну з країн НАТО за 70 років ніхто ніколи не нападав. Тому що напад на потужний ядерний військовий блок з коаліцією десятків країн з потужними економіками прирівнюється до самогубства.

Як і напад на країну з ядерною зброєю. Тому приймаючи нас зараз НАТО постає перед двома шляхами, кожен з яких є поганим. Або розпочинати ядерну війну, або приймати країну і не захищати її, що руйнує сенс цього об’єднання зсередини.

НАТО не збирається воювати з ядерною росією. А ядерна росія не збирається воювати з НАТО. Інакше не годувала б Захід два десятиліття дешевим газом, розвиваючи їх економіки. Від газового співробітництва з росією Захід виграв набагато більше, аніж росія, і путін це прекрасно розумів. Він і зараз зовсім не проти б продовжувати продаж газу та нафти, та санкції, санкції.

Тому сподіватись на прийняття у НАТО для нас зараз прирівнюється до того, як незастрахованим авто перекинутись на повороті, і терміново дзвонити в страхову компанію. Ясно що нас ніхто не застрахує за таких умов. Максимум, що запропонують – вціліти, відремонтувати авто і тоді приходити, абтза страхуватись.

Ми отримали практично все, що нам згрубша треба в цій ситуації від НАТО – реальне співробітництво військове, політичне, навчальне і розвідкове. Публічну заяву, що все так і триватиме далі, щоб путін навіть не сподівався. Що НАТО точно його переживе і підтримка України теж. У бік НАТО точно не можна сказати, що вони просто стурбовані.

Натомість, у бік ЄС – можна. Військовий опір Заходу росії давно переріс опір економічний. Вважаю, треба тиснути і лобіювати жорсткіших санкцій, відключення таки SWIFT та інші категоричні блокади, які матимуть серйозний вплив. Бо літаки вже майже дають, а економіку росії бомбардувати самі не хочуть.

НАТО нам потрібне не для війни з росією, а для уникнення нападу в майбутньому. Цього нападу вже не уникнути, бо він відбувся і триває вісім років. А страховка його не відверне.

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *