Політика

Ангели і демони довкруж Ангели Меркель

Ангела Меркель — останній важковаговик серед чинних політиків західного світу. Але останні роки (?) її ери можуть стати дуже трагічними для Німеччини та Європи.

Рік тому Меркель заявила, що складає повноваження голови партії ХДС та залишить посаду канцлера восени 2021-го. Тоді ж з‘їзд підтримав її пропозицію та обрав Аннеґрет Крамп-Карренбауер (АКК) новою лідеркою партії. В сценарії Меркель вона мала б очолити уряд після її остаточної відставки.

Мало хто вірив, що обидві частини цього плану спрацюють. Як у те, що Меркель протримається на своїй посаді 3 роки, так і в те, що вона зможе реалізувати операцію «наступник».

І ось, напередодні чергового з‘їзду ХДС партія програє кілька місцевих виборів, а критика в бік Меркель посилюються. В першу чергу їй закидають диктаторський підхід до управління ХДС — Меркель не дає шансів іншим кандидатам, крім АКК.

Журнал «Шпігель» порівняв ситуацію в партії з дурдомом. Головний опонент АКК на минулорічному з‘їзді партії Фрідріх Мерц публічно закликав Меркель достроково піти у відставку та не чекати 2021 року. Його підтримують молодіжне та консервативне крило партії.

На цьому тлі продовжує набирати впливу правопопулістська «Альтернатива для Німеччини». За цими подіями уважно та не пасивно, спостерігають у Москві.

Макрон на повний голос говорить про необхідність діалогу з Путіним, не дивлячись на нехтування цінностями. Велика Британія — в хаосі багатосерійного Brexit. Італія закликає скасувати санкції…

В цих умовах криза в Німеччині ще більше послабить позиції ЄС. Якщо це довгостроковий план Кремля, то поки він чудово спрацьовує…

Олександр Ломако

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *