Політика

Безнадійна стратегія перемоги

Чим довше війна і чим далі вони від неї – тим краще поділити на 25 оцінки західних військових профі. Переконуюся в т.ч. і на власному досвіді, бо рік тому спілкувалася з генералом Беном Годжесом, визнаним, е-е, гм, експертом з українських питань. Тоді багато чого мені наговорив…

А щойно заявив Perun’y, Ютуберу з Австралії, таке: «Україна повинна зробити те саме, що Німеччина в 1944-му. Виробництво літаків для Люфтваффе досягло тоді свого піку. Це сталося після більш, ніж двох років безперервних бомбардувань Королівських ВПС і Авіаційного корпусу армії США, які бомбардували німецькі міста. Але виробництво німецьких літаків зросло. Тож я думаю, що Україна може зробити це, дещо підвищивши ефективність. Деякі західні компанії вже там допомагають».

Угу. скабєєва з соловйовим оргазмуюють – «навіть американський генерал порівняв Україну з нацистською Німеччиною!». Ще й з’ясувалося, що ми саме зараз «крута авіаційна держава»! І це не наші заводи, міста й села обстрілюють цілодобово рашистські шахеди, й бюджету під це діло – хоч лопатою греби. На біса F-16, самі можемо винищувачі клепати в кожному гаражі й «підвищувати ефективність».

Пан Годжес також неабиякий спеціаліст з людського ресурсу: «Їм треба мобілізувати до війська жінок. Надто багато чоловіків і жінок призовного віку гуляють собі по Україні, а могли би служити».

Бен плюс Мар’яна = два чоботи пара? Мені здається зовсім не випадковим збіг, що обоє раптом перейнялися «безгоспними» українками. Нардепка і генерал, виглядає, за тими ж темниками працюють, написаними в адміністрації Байдена. З тією різницею, що вона озвучує «побажання» пенсіонера Джо за посередництва ОП, а п.Годжес напряму.

Наш президент, звичайно, не при ділах, як належить доброму цареві, коли злі бояри. Зеленський жодного указу про жіночу мобілізацію підписувати не буде, вчора сказав, але щелепу даю – буде. Та не зараз, трохи згодом, а виправдається «підказками» з Вашингтона – це, мовляв, умова продовження нам допомоги, наприклад. Тим більше, коли громадську думку до рядових Наталок і Оксан, масово, готують і з середини країни, і ззовні.

Що казав мені 16 грудня 2022 р. в інтерв’ю для сайту Global Village Home та Ютуб-каналу «Континент: «Моя оцінка, що, ймовірно, в лютому, (2023-го, цього року! – Л.П.) сформуються умови, щоб ЗСУ розпочали вирішальну фазу кампанії, тобто звільнення Криму». Також ображався, коли поцікавилася повільними темпами постачань нам зброї зі США: «Я повністю не погоджуюся з вашою характеристикою, що американський уряд діє повільно й неохоче».

Та ні, я без претензій. Навіть намагаюся вишкрябати сякий-такий оптимізм зі сказаного Беном Годжесом тоді і тепер: якщо його оцінка ситуації зараз така ж точна, як про «звільнення Криму», то, може, не все так погано у нас? Коли ж без жартів, то НАТОвські фахівці вже не раз, делікатно кажучи, помилялися зі своїми розрахунками і стратегіями української Перемоги. На них сподіватися – собі дорожче виходить. Коли ж їм завжди вірити, то найдорожче.

Людмила Пустельник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *