Політика Суспільство

Де би був Октоберфест, якби…

Спочатку коротка інтрига. У 1944 році Червона Армія провела: Ленінградсько-Новгородську операцію (січень – лютий 1944 року); Корсунь-Шевченківська операція (січень – лютий 1944 року); Одеську і Кримську операції (березень – травень 1944 року); Виборзько-Петрозаводську операцію (червень – серпень 1944 року).

А також: операція «Багратіон» (червень – серпень 1944 року); Львівсько-Сандомирську операція (липень – серпень 1944 року); Яссько-Кишинівську операція (серпень 1944 року); Прибалтійську операцію (вересень – листопад 1944 року); Вісло-Одерську операція (грудень 1944 – січень 1945 року).

9 грандіозних військових операцій. Як таке стало можливим? А ось як. Саме на 1944 рік прийшовся пік поставок по американському ленд-лізу:

1. США поставили велику кількість вантажних автомобілів, які допомогли Радянській армії з мобільністю. Найвідомішою моделлю була Studebaker US6, поставки якої досягли близько 152 000 одиниць за час ленд-лізу. У 1944 році саме ці вантажівки допомогли Червоній Армії швидко переміщатися під час великих наступальних операцій, таких як операція “Багратіон”. Поставлено також тисячі джипів Willys MB, які широко використовувалися для зв’язку, розвідки та транспортування малих груп військових. Понад 35 000 мотоциклів допомогли підтримувати зв’язок і забезпечувати пересування військ.

2. Авіація
За 1944 рік було поставлено тисячі літаків, зокрема винищувачі Bell P-39 Airacobra, P-63 Kingcobra, Curtiss P-40 Warhawk, та бомбардувальники Douglas A-20 Havoc. Винищувачі P-39 Airacobra були одними з найбільш затребуваних літаків у Червоній Армії. Загалом упродовж війни Радянський Союз отримав понад 14 000 літаків.

3. Танки та бронетехніка
США поставляли СРСР танки, зокрема M4 Sherman. У 1944 році поставки танків досягли максимуму, і загалом Радянський Союз отримав близько 4 000 танків від союзників за програмою ленд-лізу.

Не називаю, щоб не ускладнювати цифрами, сотні тисяч тонн боєприпасів, продовольства, паливо-мастильних матеріалів, сировини для виробництва радянської зброї.
Мені смішно і гірко писати про 20 Хаймерсів і десяток Петріотів, 5 чи 6 десятків Леопардів і Абрамсів, що отримала Україна від союзників. 6 літачків F-16 і свіжу обіцянку Байдена виділити кошти на навчання 18 українських пілотів.

А погляньте на заголовки провідних сьогоднішніх західних газет: Україна видихається; війна зайшла в глухий кут, треба шукати дипломатичний шлях. Я знаю, чому війна зайшла в цей кут. Якби в 1944 році США різко на сім місяців припинили поставки по ленд-лізу (як то було у нас), гадаю, Гітлер і його послідовники справляли б сьогодні Октоберфест в Москві, Парижі і Римі…

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *