Політика

Двоє європейських «архітекторів» – Макрон і Путін?!

Святе Письмо мудро застерігає не творити кумирів, а ми, українці, часто занурюємось в екзальтацію, і носимось, мов з писаною торбою: Макрон, Макрон, Макрон… А Еммануель Макрон відучора вирішив будувати з Росією «архітектуру загальноєвропейської безпеки».

Більше того, президент Франції Еммануель Макрон готовий до тісніших відносин з Росією, попри те, що Росія перебуває у тривалих конфліктах зі своїми сусідами. Про це він сказав під час діалогу з журналістом RFI після щорічного звернення президента Франції до преси.

Що ж спонукало мсьє Макрона дійти до такого екстраординарного і абсурдного рішення?

«Я не сказав би, що це була особлива подія серед інших. Це було дозріле рішення, історичне і стратегічне переконання», — заявив він.

На питання, як президент Франції збирається будувати з Росією «архітектуру спільної європейської безпеки», яка веде військові дії зі своїми сусідами, Макрон відповів: «Росія захопила Україну, і ми вжили заходів. Ми на шляху вирішення заморожених конфліктів. Але якщо чекати рішення всіх заморожених конфліктів для того, щоб почати рухатися вперед, то можна чекати довго».

Президент Франції також зауважив, що після нормандського саміту, який пройшов у Парижі 9 грудня, відбувся «історичний обмін» полоненими між Росією і Україною, і потрібно продовжувати надалі таку плідну роботу з врегулювання цього конфлікту.

Перші висновки спостерігачів такі:
побудова Францією і Росією «архітектури спільної європейської безпеки» — це недовіра до НАТО та упослідження, приниження його ролі щодо забезпечення оборони і бепеки в Європі та Північній Америці, це виклик Сполученим Штатам Америки, це намагання втриматись за «Нормандський формат» і недопустити його ревізію Україною.

Наразі, з нетерпінням чекаємо офіційної реакції з Bашингтону.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *