Політика

Як маніпулювали Техасом із Красної площі в Москві

Чи не щодня подибуючи затяту агресію в українському Facebook з приводу будь-якої дрібниці, дивуючись, як легко ми бризкаємо отрутою і підхоплюємо інформаційні атаки, (часто — просто від ботів), згадав журналіста The New York Times Davidа Sangerа.

Ще два роки тому він видав книгу з промовистою назвою – «Ідеальна зброя». Це книжка про російські технології розколу суспільства за допомогою соціальних мереж.

Девід скрупульозно досліджує і показує як росіяни добивалися розколу американського суспільства за допомогою того самого Facebook.

Ось лише один приклад. Читаємо і міркуємо.

«Поки російські спецслужби наймали хакерів, щоб прорватися до е-мейлів членів Національного Комітету Демократів, тролі та боти в Інтернет-агентстві досліджень у Санкт-Петербурзі працювали понаднормово. Їхня зарплата зросла до $1400 за тиждень, це небагато за таку роботу у Росії, особливо для 20-річних.

Однак вони працювали по дванадцять годин, змінюючи публікації у Facebook на теми, передані їм електронною поштою з інформаційно-підривних центрів російських спецслужб.

На одному поверсі російськомовні тролі боролися проти опозиції Володимира Путіна. На іншому — англомовні тролі шукали будь-яке спірне питання в американському суспільстві, через яке людей можна було б розсварити через Інтернет, щоб розширити природні межі розлому в американській політиці та суспільстві.

Техас здався їм найбільш придатним для втручання в життя його жителів. Мало хто з тролів і ботів бував у Техасі, але вони читали про техаське життя в Інтернеті і бачили його у фільмах. Не потрібно було надзвичайної уяви, щоб створити групу «Серце Техасу», яка, начебто, базувалася в Х’юстоні, але насправді діяла неподалік Красної площі у Москві.

Вони провели інтернет-акцію під назвою «Зупиніть ісламізацію Техасу», неначе в Техасі багато хто хвилювався проблемою ісламізації. Bодночас з неабиякою cпритністю росіяни створили протилежну, антагоністичну групу «Об’єднані мусульмани Америки», яка запланувала іншу інтернет-акцію під гаслом «Збережіть ісламські знання».

Ідея полягала в тому, щоб мотивувати справжніх американців, які приєдналися до кожної з груп Facebook, протистояти один одному і спонукати до образ і сварок онлайн і, навіть можливо, до насильства.

Це було свідченням того, як легко ввести в оману деякі осередки американських громадян за допомогою декількох дешевих ботів і когось, хто видає себе за місцевого жителя. Але ніхто не був вражений більше, аніж ті самі молоді росіяни в Санкт-Петербурзі, які, як показали згодом їхні електронні листи, не могли повірити, що їх мета і цілі настільки легкодоступні».

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *