Політика

Крен глобальної союзницької безпеки

Може того не усвідомлюючи, Зеленський під час недавнього інтерв’ю на Чернігівщині поставив шах і Байдену, і Трампу. «… Добре, якщо кредит, то хай буде кредит…». Звісно, слова не гросмейстера. Це слова від безвиході – нам не завтра, а вчора була потрібна допомога від США. Хай навіть у формі кредиту. І це шах.

Впевнений, що Джек Саліван в Білому Домі поморщився — під приводом альтруїстичної демагогії можна й далі було стояти на своєму: Україна слабка, їй не кредити, а допомога потрібна. Поморщилися і в штабі Трампа — навіть на кредит, який, власне, сам Трамп пропонував, українці згодні. Які тоді ще є аргументи відкладати пакет мілітарно-фінансової допомоги?

— Ви хотіли, як у часи 2-ї Світової заробити на Британії, українці теж на це згодні. Якось розрахуємося, тільки проголосуйте…

Трамп не може просто у час передвиборчих дискусій встати і сказати: ми маємо рахуватися з інтересами Росії, бо вона ого-го і бу-бу-бу, тому шмат віддамо України. Тільки припинили б стріляти. (Хоча Віктор Орбан після закритої зустрічі з Трампом процитував Трампа: «Не дам Україні ні копійки!», і цього Трамп не спростував).

Байден, який вкрутив допомогу Україні в такий тугий вузол разом з Ізраїлем і Тайванем, що навіть демократи – вихідці з мусульманських країн можуть саботувати голосування. Тому новий кредитний підхід окремим законопроектом для України зараз був би більш реалістичним. Це в разі якщо Байден справді хоче допомогти, а не грається в допомогу Україні.

На Білий дім тиснуть європейські союзники: без допомоги США Україна програє. У цьому є європейська одностайність. А заодно й тест на серйозність США як партнера по НАТО. І від цього так просто Байдену не відмахнутися – розвалиться архітектура глобальної союзницької безпеки, включно з Тайванем, Японією, Австралією.

Те, що вона вже тріщить, свідчить пожвавлення контактів європейських лідерів з Китаєм. Заплановано візит до Пекіну канцлера ФРН Шольца прямо в ці дні. Серед головних тем – війна в Україні. Якщо саме завдяки Китаю ця війна буде припинена, удар по лідерству США може бути смертельним.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *