Політика

Надія здолала страх

Результат другого туру президентських виборів був абсолютно передбачуваним ще до першого. Але такий розрив між кандидатами став і наслідком кампанії між турами.

Відкинувши «історію», яку ініціював шоумен з аналізами сечі і стадіоном, і проаналізувавши лише основні посили кандидатів, можна легко побачити відповідь. Які емоції хотіли викликати та викликали у своїх виборців кандидати?

Петро Порошенко зробив ставку на СТРАХ.
Страх втратити країну, свободу, зовнішньополітичний курс і всі досягнення останніх п‘яти років. Страх перед некомпетентністю та невизначеністю. Він намагався каталізувати цей страх і таким чином змусити навіть своїх противників віддати голоси діючому президенту.

Апогеєм стали біг-борди з Путіним, які особисто я сприйняв як білий прапор з боку штабу ПП. Там теж це зрозуміли, але запізно. Отже: маніакальне прагнення дебатів (які насправді вже ні на що не могли вплинути), продовження стратегії «Порошенко або Путін» і слова «Я вас почув і зрозумів помилки», не підкріплені діями, які могли б переконати людей у щирості цих слів. Це кампанія ПОП між турами.
Базова емоція — страх.

Володимир Зеленський зробив ставку на НАДІЮ.
І судячи з результатів, вчинив правильно. Зелений колір кампанії (особливо навесні), креатив, гумор та уникання тем, які дратують людей… І фінальна ставка: нове проти старого.

Маючи майже 100% впізнаваності, Зе не брав участі в політичних ток-шоу і суперечках політиків, від яких так втомилися українці за останні 15+ років. Нав‘язавши опоненту своє шоу, у команді переможця відійшли від предметної дискусії (на жаль) і довели свою справу до кінця. Зеленський чудово відчував масові емоції українців.

Він досягнув успіху саме завдяки цьому тонкому розумінню, і переніс свій досвід з шоу-бізнесу на виборчу кампанію. Мапа країни з результатами 31 березня була майже повністю зеленою, тому абсолютно логічним став посил про об‘єднання країни — «Досить нас ділити». Базова емоція — надія.

Це простий аналіз завершення виборчої кампанії виключно з точки зору емоцій, які хотіли викликати у людей кандидати, і як це спрацювало? Як і весь загал, я не знаю, що буде далі і чого очікувати від нового Президента? Але також маю НАДІЮ, що все буде добре.

Олександр Ломако

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *