Політика

Нормандський вислід з перспективами та глухими кутами

Передача контролю над українським кордоном має бути до виборів — наголосив Bолодимир Зеленський. А загалом було реально круто, відверто, прямо, твердо і сміливо, без дипломатичних реверансів і вихилясів.

Для усіх українців Донбас і Крим — це Україна! Ще один непорушний месидж президента Зеленського на перемовинах у Парижі.

Це перший саміт у нормандському форматі після трьох років дипломатичного штилю. Попередній проходив ще за каденції Петра Порошенка, у жовтні 2016 року.

Перемовини тривали понад шість годин! У комюніке за результатами зустрічі йдеться, що сторони досягли домовленості про обмін полоненими у форматі «всіх на всіх», і він має відбутися вже цього року — до 31 грудня. Щоб розлучені війною родини змогли зустріти разом, за одним святковим – новорічним та різдвяним — столом.

Хто вважає, що це не перемога?

Сторонам вдалося домовитися про припинення вогню і часткове розведення сил на Донбасі. Bолодимир Путін пропонував розвести сили уздовж усієї лінії зіткнення, проте Зеленський відхилив таку пропозицію.

«Припинення вогню є можливим, якщо всі сторони переговорів того дотримуватимуться, і, зокрема, Bолодимир Путін, який має на сепаратистів Донбасу величезний вплив», — заявив Bолодимир Зеленський. На що Путін навіть не відреагував, мовчки втупившись у свої папери та нервово сукаючи ніжками під столом.

То де тут капітуляція?

ОБСЄ у найближчі дні патрулюватиме 24х24 години 7х7 діб лінію розмежування і надаватиме підтримку саперам у розмінуванні територій та створенню безпекових зон на «сірих» територіях Донбасу.

Розведення сил на нових ділянках має відбутися до кінця березня наступного року, якщо «з того боку перестануть стріляти». Також сторони домовилися про підтримку створення нових пунктів пропуску вздовж лінії розмежування.
Наступний саміт лідери України, Росії, Франції та Німеччини домовилися провести через чотири місяці.

Але цього замало, наполягає президент Зеленський. «Є багато питань, які сьогодні нам не вдалося вирішити. Впевнений, ми обов’язково зробимо це у майбутньому», — сказав він і додав, що Україна ніколи не погодиться на федералізацію і відторгнення українських територій. «Всі ми знаємо, що є для кожного українця Крим і Донбас — це Україна», — наголосив Зеленський.

Де тут здача українських територіальних інтересів?

Серед питань, з яких не вдалося домовитися — контроль над кордоном. «У нас з президентом Росії різні погляди щодо передачі кордонів, з приводу того, коли це можливо». Володимир Путін вважає, що контроль українській владі має бути переданий після виборів на Донбасі.

«А я наполягаю на тому, що передача кордону має бути до виборів. Поки в нас різні погляди. Але ми зобов’язані знайти вихід з цього глухого кута» — налаштований Зеленський.

Ох, а як те рикошетило по нашому дорогому Петрові Олексійовичу! Адже Путін, як потопельник, хапається за соломинку із фразою, узгодженою з Петром Порошенком у 2014 році, де йшлося, що «… спочатку вибори, а потім контроль над кордоном».

Так хто тут капітулянт?!
Порошенко накрутив з переляку вузлів, а тепер ще й заважає їх розплутувати, збурюючи суспільство.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *