Політика

Плач не дав свободи ще нікому

Романтична краса протесту… А де мітинг як прояв народної стихії, там володаруюють емоції — від найвищого регістру позитиву (мажору) до найнижчого регістру негативу (мінору).

У такій атмосфері немає місця здоровому глуздові, конструктивові, стратегічному баченню мети і шляху до її досягнення.

Так було на переломі кінця 80-х – початку 90-х, хто пам‘ятає НРУ. Так було 2004-го під час Помаранчевої революції. Так було 2013 – 2014 року під час ЄвроМайдану, який трансформувався у Революцію Гідності, яка уможливила прихід до влади негідників.

Події останнього часу називають іноді Електоральною революцією, яка під личинами «нових облич» привела до влади більшовиків. З дипломами, але без освіти. Переважно з культурної сфери, але без культури. Такий собі модерний люмпен, готовий віддати задарма або продати за безцінь усе, до творення чого не мав жодного відношення.

Цілком логічно, що такі дії не могли не викликати протест, спротив… Як і раніше — стихійного характеру. Протестанти, звісно, знають, чого вони НЕ хочуть, але вони НЕ знають, чого хочуть. Отже, вони начебто об‘єднані ПРОТИ, але залишаються роз‘єднаними ЗА.

Хоч треба було б єднатися ЗА — за успішну Україну передусім. Перешкодою до такого єднання є рівень національної свідомості й громадянської зрілості/відповідальності. Як не дивно, але ця біда однаковою мірою торкнулася як малоосвічених «маленьких українців», так і вченого люду з дипломами докторів наук…

Наче емідемія…
Один із організаторів нинішнього ПРОТесту/сПРОТИву звернув увагу на наші напрацювання, написавши мені до Фейсбучного привату: «Цікаві матеріали». На тому його інтерес і зачах.

Стояти ПРОТИ набагато простіше, ніж боротися ЗА. Поговорили, пообурювалися й розійшлися. Головне — пар випущено, можна вертати домів і чекати нової нагоди для нагрівання котлів. ЗА потребує скоординованих системних дій і докладання систематичних зусиль.

З огляду на сказане вище, рушієм протестів стають гарячі голови із зазвичай холодними серцями (ось чому їх часто підозрюють у проплаченості).

Конструктивні ж рухи тримають на своїх плечах люди з холодними головами і гарячими серцями. Тільки такі люди і здатні будуть об‘єднатися навколо ідеї СИСТЕМНИХ ЗМІН і вивести Україну на твердий і широкий шлях успішного розвитку.

Будете продовжувати протестувати чи почнете нарешті творити?! Для протестантів: «ПЛАЧ НЕ ДАВ СВОБОДИ ЩЕ НІКОМУ»

Володимир Іваненко, Український університет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *