Політика

Прес-ланч в стилі Беніто Муссоліні

Звичайно, важко назвати вчорашню подію прес-конференцією. Як це вже неодноразово відбувалося, Зеленський та його команда продемонстрували повне ігнорування всіх можливих правил.

Формат події був незвичний та нетривіальний – такий собі симбіоз прес-конференції, прес-ланчу, брифінгу, прийому ходоків із провінції, до того ж приправлений елементами виступів перед простим народом з балкону в стилі Беніто Муссоліні.

Команда Зеленського продовжує пошук прийнятних для неї форматів комунікації, адже очевидний провал записаного та відрежисованого інтерв’ю на 100 днів, яке президент дав своєму колезі-актору разом із досить поширеною думкою в медіа-середовищі щодо уникання контактів з пресою, вимагали адекватної відповіді.

Чи досягла своєї мети фуд-корт-конференція президента?

Я думаю, тут важливо зрозуміти для чого (а головне для кого) вона проводилася. На мою думку, помиляються ті коментатори, котрі вважають, що прес-конференція Володимира Зеленського була проведена для того, аби «кинути кістку» журналістам.

Деякі аналітики навіть писали, що ось Зеленський провів 14 годин з журналістами – тепер може півроку або й більше не зустрічатися з пресою. Як на мене, цей формат події був обраний саме для того, щоб знівелювати функцію медіа.

Насправді, конференція Зеленського була розрахована на те, щоби передавати його повідомлення безпосередньо його виборцям. Це підтверджується і наявністю прямої трансляції всіма можливими телевізійними та Інтернет-каналами, і неодноразовими апелюваннями президента до простих людей.

Не зважаючи на загалом ввічливий (окрім кількох справді неприємних моментів) стиль спілкування з журналістами, відчувалося, що звертається Зеленський не до них, а до своїх виборців. Тут треба зрозуміти, що головний месидж президента полягав не в тому, щоб висловити власну позицію щодо тих чи інших актуальних питань (формула Штайнмаєра, ФОПи тощо), а в тому, щоб показати як він важко працює, який він рішучий у виконанні своїх передвиборчих обіцянок.

Мабуть, не один піарник, коли дивився трансляцію, подумав про те, що президент має краще готуватися до зустрічі з пресою. Численні обмовки, русизми, незнання цифр, фактів (LOL – сир за 58 гривень), пошук формулювань. Думаю, багато з колег подумали про те, що якщо би дали нам цього Зеленського на одноденний тренінг – ми би навчили його технічно відповідати на запитання).

Проте, я думаю, що якраз метою і не було показати такого Зеленського – підготовленого, з гарно підібраними месиджами. Завданням Зеленського та його команди було саме сподобатися простому виборцю, тому вони й не намагалися, щоб президент виглядав як його попередник (в тому числі і тому, що краще би він точно не виглядав).

Фуд-корт як прес-майданчик також символізує зміну парадигми – команда Зеленського не хоче створювати президентський пул елітних журналістів (тут я не маю на увазі, що вони обов’язково лояльні журналісти), а намагається перевести спілкування з пресою в стилістику ярмарку, вертепу. Це абсолютно корелюється із заявою пана Богдана про те, що влада хоче спілкуватися з людьми безпосередньо, а не через мас-медіа.

Дмитро Коник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *