Політика

Сім запитань до Ляшка

Дійшла у мене черга і до «Радикальної партії Олега Ляшка» (беру назву в лапки, щоб підкреслити повну офіційну назву цієї, ні для кого не секрет, приватної політичної сили.

Олег Ляшко заявив: «Національний інтерес для мене на першому місці. У мене є стратегічне бачення та план розвитку країни. І я готовий його втілити»…

Скажіть мені: от хто Ляшка тягнув за язик і примушував озвучувати адресовані уже прямо йому незручні для кожного лідера політичної сили запитання?!

Парадокс ситуації в тому, що ці запитання головний радикал України уже читав у моїх нотатках про феномен М. Саакашвілі та «Рух Нових Сил», де згадано було і його партію, і написав мені до Фейсбку в приват: «Бачив. Правильно! Хоча є з чим посперечатися щодо РПЛ».

Про РПЛ (РПЛ — Радикальна партія Ляшка) «посперечатися» тоді так і не вдалося. Пан Олег пообіцяв і… забув, а я не наполягав.

Тепер-от є нагода тепер приперти чоловіка до стінки, який уже (!!!) бачить себе наступним президентом України: де ж «стратегічне бачення та план розвитку країни»???

Отже, настав час для нотаток
«Що за Радикальною партією Ляшка?»

Олег Ляшко має журналістський хист: стежу за Олегом відтоді, як зіткнувся з ним на приступку журналістики улітку 1990-го, коли він приходив до мене найматися на роботу (ану, чи є хтось, хто знає Ляшка раніше?).

Отже, він, напевно, може сісти й написати або надиктувати якщо не стратегію розвитку України та супутні тексти, а бодай відповіді на мої стандартні запитання:

1. Як Радикальна партія Олега Ляшка бачить українську національну ідею?

2. Яку ідеологію сповідує Радикальна партія Олега Ляшка і якою мірою ця ідеологія відображає українські національні традиції і звичаї, а відтак сподівання українського народу?

3. Як Радикальна партія Олега Ляшка бачить стратегію розвитку українського суспільства та української держави? Куди партія та її лідер хочуть привести Україну через 10, 20, 50 років?

4. Чи замислюється Радикальна партія Олега Ляшка (або хоча б інтелектуальна еліта партії) над питанням зміни соціального устрою в Україні, тобто переходу від устрою, нав’язаного російсько-імперським та радянським пануванням, до устрою, який базувався б на українських національних традиціях і звичаях?

5. Чи замислюється Радикальна партія Олега Ляшка (або хоча б інтелектуальна еліта) над питання зміни системи урядування в Україні, тобто переходу від старої радянської системи до нової, яка базувалася б на українських національних традиціях і звичаях?

6. Чи думає Радикальна партія Олега Ляшка над проблемами українізації України, причому не в плані банального поширення української мови, а в плані українізації сутнісної через повернення до національних традицій і звичаїв, які включають і певні морально-етичні норми, одна із яких — жити по совісті?

7. Яку позицію займає Радикальна партія Олега Ляшка та її лідер щодо агресії Росії проти України?

Це — далеко не останнє запитання, на яке має шукати відповідь кожен, хто збирається йти на вибори президента, народних депутатів чи депутатів місцевих рад.

Нарешті цікаво також було б довідатися, ЩО ця політична сила робить для того, щоб радикально піднести рівень національної свідомості і громадянської відповідальності українського суспільства?

Не будемо дражнити лідера українських радикалів чи радикалів України (не знаю, яке означення тут доречніше) запитаннями про Льовочкіна та інших особистостей… Це все нікчемне у контексті поставлених вище запитань.

Думаю, відповіді були би цікавими для всіх.

Володимир Іваненко,
Український Університет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *