Політика

Свобода слова і 200 баксів

Дивовижна ситуація склалася з депутатом Олександром Трухіним зі «Слуги народу». Цей «слуга», перебуваючи в нетверезому стані за кермом автомобіля «Audi», 23 серпня на повній швидкості уклепався в автомобіль «Ford», де перебували голова Комітету арбітрів Української асоціації футболу Лучано Лучі, його помічник Роман Лишень і водій. Автомобіль стояв на перехресті, бо зупинився на червоний сигнал світлофора. Постраждали разом шестеро людей, серед них двоє дітей.

І от 28 серпня стало відомо, що інформацію про ДТП з сайтів топових українських видань… прибирають. Шеф-редакторка інформаційного агентства «Центр новин» Ольга Вітак виклала скан листа, де їй (російською) пропонували обговорити подробиці видалення матеріалів про ДТП на їхньому сайті.

Уже відомо що матеріали видалили 30 видань!
У їх числі: УНІАН, Хвиля, «Аргументы и факты», Гордон, Сегодня, «Комсомольськая правда в Украине», ТСН, «Обозреватель» та низка інших «кращих людей в наших ЗМІ». В середньому за видалення пропонували 200 доларів США…

Агов! Журналісти! Хто там бігав у футболках «Я тобі не дорогенька!»? Футболки «Я у мами дешевка» вдягнути не кортить? Думаю притомним людям уже зрозуміло, що перелічені видання можна офіційно називати після такого не ЗМІ, а медіа-борделями. Там не новини людям переповідають – там виконують будь-яке бажання за грубі гроші. Бо такого масового слухняного виконання пресою волі правлячої партії, не було навіть за Кучми. Тоді у працівників медіа ще були якісь принципи і переконання, крім «хто пані годує – той її танцює». Натомість тепер!…

Доречне питання – а навіщо і кому через 5 діб після аварії знадобилася аж така зачистка ЗМІ, яка явно обійшлася в «нехилу» копійчину? Відповідь. Трухін мав їхати до США в складі української делегації разом з президентом Зеленським. Олександр Трухін – керівник Полтавської обласної організації «Слуги народу» і за даними ЗМІ він особа дуже близька до керівництва партії.

Уявляєте, що почалося б, якби бодай щось подібне сталося за президента Порошенка? Але нині Порошенко – не президент. Нині президент – просто хороший хлопець який «не бере». І от депутат і керівник обласного осередку пропрезидентської партії, перебуваючи за кермом «під мухою» травмує шістьох українців, а Офіс президента на це – ані мур-мур. Мовчать як партизани – не коментують ніяк.

А в той самий час редакторам ЗМІ пропонують «порішати» – а ті з радістю погоджуються. Тобто очевидно, єдиною претензією цих медіа до Порошенка було не оте все, що вони писали – їм просто вчасно грошву не заносили… Через це медіа-повії кинулися відпрацьовувати для тих, хто грошви їм не шкодував – на таке скидається?

Лише при чому тут вільні ЗМІ?
Здається, ми доборолися. Можна чесно визнати: і Помаранчева революція і Революція гідності отими 200 доларів були спущені в унітаз. Все що сталося – останній цвях у домовину і українського парламентаризму, і свободи слова. Бо не те лихо навіть, що нардеп здійснив ДТП. Лихо в тому, що поліція слухняно намагається зам’яти справу (справу за 286-ю статтею проти Трухіна не порушено), а ЗМІ так само слухняно готові замовчати злочин. Більшого ганьбища Україна не знала від часу Кучми.

Дмитро «Калинчук» Вовнянко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *