Політика

Вадим Пристайко про Мінсько-Нормандські комбінації

На тлі палких дебатів про ринок землі та земельну реформу, малопомітними лишилися надзвичайно важливі заяви очільника МЗС України Bадима Пристайка.

Зокрема мене дуже потішила заява пана Пристайка про те, що Україна може вийти з Мінських угод, якщо зустріч «Нормандської четвірки» не принесе бажаних результатів для України. Справді, шість років товчемо воду в ступі.

B розмові з журналістами «BBC News», інших провідних ЗМІ світу, а також з експертами Agency for Euro-Atlantic Cooperation-AEAC Bадим Пристайко запевняє, що всі умови Україна виконала — провела розведення та погодила формулу Штайнмаєра. Інших вимог немає, тож тепер Росія має погодитися на зустріч у «Нормандському форматі».

«Ми розраховуємо на чітку розмову, щоб прийти і сказати: що ви реально хочете від нас? На таку розмову розраховує Володимир Зеленський», — стверджує міністр.

При цьому пан Пристайко відверто визнає, що чекати прориву на цих переговорах не варто. Лідери зберуться, поговорять та схвалять комюніке. Його проєкт попередньо вже погодили. З іншого боку, каже він, якщо ця зустріч не дасть результату, Київ буде думати, що робити далі. Варіанти — різні, аж до виходу з Мінських угод.

До цього глава дипломатичного відомства України додав, що Україна готова на розміщення миротворчої місії ООН на кордоні з Росією в якості альтернативи в разі невдачі переговорів по Донбасу в Нормандському і Мінському форматах.

«Цього елементу в «Мінських угодах» нема. Тому цей елемент треба внести, і це, можливо, апгрейд «Мінська» в новому форматі. Тобто якщо ми бачимо, що воно не спрацьовує, тоді, напевно, треба звертатися за допомогою до третьої сили. Хоча розмови ці ведуться ще з 2015 року, але досі Росія, як член Ради безпеки ООН, не дозволяла таку місію», — сказав Пристайко.

Він нагадав, що Росія вносила в ООН свій варіант — розташувати миротворців уздовж лінії зіткнення. «Нас це не влаштовує. А ось компромісний варіант — наприклад, миротворці на лінії між Україною і Росією, — нас влаштував би», — сказав міністр.

У той же час Пристайко погодився, що РФ, ймовірно, заблокує українську пропозицію в Радбезі ООН.

Отже, якщо Росія знову не погодиться на розміщення миротворчої місії ООН на українсько-російському кордоні і на окупованій території Донбасу, Київ має звернутись за допомогою до ЄС і просити делегувати на Донбас миротворчі поліцейські підрозділи ЄС (EUCAP).

Минулого разу, у 2015 році нам відмовили у підтримці миру на Донбасі за допомогою миротворчої поліції ЄС. Конкретно відмовила Bисокий представник ЄС у справах безпеки Федеріка Могеріні на прохання Москви. Тепер, будемо сподіватися, що новий представник ЄС у справах безпеки Жозеп Боррель піде нам на зустріч.

Ростислав Демчук,
експерт з міжнародних відносин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *