Політика

Як мають діяти притомні діячі Європи?

У публічний простір просочилася інформація про закритий меморандум керівництва ЄС, який офіційно передано керівництву Угорщини. Головна суть меморандуму — дії Угорщини щодо одноосібного блокування певних рішень ЄС є порушенням принципів колективної безпеки і загальних принципів ЄС.

В разі продовження такої політики ЄС припинить балансуючі фінансові виплати Угорщині (18-33 млрд. євро). В меморандумі Угорщині також нагадується, що рішення про її вступ до ЄС було прийняте без виконання стандартних умов вступу і 18 з 32 положень до сих пір не збалансовані з законодавством ЄС.

Так, колективна Європа поволі прокидається. Навіть не знаю, що тут важливіше “поволі” чи “прокидається”. Окрім внутрішніх колаборантів і відверто промосковських лобістів, окрім війни на східних кордонах, виникла ще досить серйозна загроза – проіранська секта хуситів у Ємені фактично заблокувала морські перевезення Суецьким каналом. Основні перевізники стали, як в 19 столітті, огинати Африку, чим призводять до стрімкого здорожчення всіх, включно з нафтою, товарів з азіатських країн.

І що ЄС?

Тільки британці й американці активно протидіють терористам у Червоному морі. А керівництво ЄС висловлює стурбованність і тільки. Споживачі відчують злет цін дуже скоро. Що-що, а бюргери грошики в кишені рахувати вміють. І як гадаєте, схвалять вони після всього у червні на парламентських виборах проукраїнський курс ЄС?

Очевидно ж, що ситуація на Близькому Сході, збурена в тому числі й Москвою, яка буквально день тому приймала у себе знову високопоставлених хамасівців, штовхатиме до влади в ЄС правих і лівих популістів. І орбанів, фіцо стане в європейських структуарах катастрофічно багато. Як гадаєте, цього не бачать американські аналітики, політичні радники в Конгресі і Білому Домі? Бачать. І тупо, під гаслом боротьби з міграцією у себе, блокують участь у європейських справах.

Британські лідери показали, уклавши з Україною безпекову угоду, гарний приклад того, як мають вже зараз діяти притомні і далекоглядні державні діячі Європи. У лютому чекаємо на візит Емануеля Макрона. Будемо сподіватися, що і раціональний Олаф Шольц зрозуміє нарешті, що створення якоїсь міфічної європейської армії у бедламі з Орбаном і Фіцо не можливе…

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *