Суспільство

Дмитро Гнатюк у Йосипа Броз Тіто

Про своє бажання побувати у селі Вікно керманич Югославії Йосип Броз Тіто висловився під час зустрічі з буковинцем, уславленим співаком Дмитром Гнатюком.

Керманич Югославії приймав його у своїй резиденції на острові Бріон, щедро пригощав дорогими наїдками та колекційними напоями. Для Тіто буковинець виконав кілька українських народних пісень. А ще їх єднала пристрасть до збирання творів живопису.

Тіто мав у своїй колекції багато малярських робіт відомих світових майстрів. Дмитро Гнатюк, що теж колекціонував живопис, допоміг Тіто придбати й твори декого з кращих українських живописців.

Особливо сподобався югославу доробок популярного в Європі митця, який працював у імпресіоністичній манері, нашого славетного співвітчизника Миколи Глущенка, одіозної, до речі, постаті, агента радянських спецслужб.

Живопис Глущенка цінував і Адольф Гітлер. Він, на знак поваги, навіть надіслав йому альбом своїх акварелей.

Тіто знав, що Дмитро Гнатюк є власником великої колекції живописних творів. Під час їхнього спілкування, Тіто зізнався, що під час першої Світової війни він побував на Буковині і що там його було поранено, сталося це поблизу містечка Вікно.

Гнатюк повідомив співрозмовникові, що цей населений пункт знаходиться за кілька десятків кілометрів від його рідного села Мамаївці. Завдяки цьому розмова стала ще відкритішою та довірливішою.

Василь Бабух

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *