Суспільство

Добра журналістика – як якісна кава

Важливий день для тих, хто розуміє, що таке інформація, як вона збирається, обробляється і поширюється — і врешті, як впливає на свідомість людей…

Не можна плутати журналістику з піаром чи рекламістикою — у цих її «родичів» конкретні цілі і завдання. Журналістика ж пізнає світ і людей, аналізує їх, уперто докопується до істини, робить об’єктивні висновки і намагається прогнозувати наше майбутнє.

У цьому її цінність!

Нині, в епоху розвитку цифрових технологій і виникнення соціальних мереж переважна кількість людей вдається до публічного висловлення і поширення своїх думок. Дехто і це приймає за журналістику — але жорстоко помиляється.

На кожну сотню моїх фейсбучних друзів є лише двоє-троє людей, яких я ідентифікую як професійних журналістів.

Що відрізняє професіонала від аматора чи графомана?
Перш за все повага і обережне ставлення до факту, як основи будь-якої публікації. Перевірка фактів на достовірність, відсутність маніпулювання фактами, логічність і послідовність їх використання. А ще — образність і асоціативність мислення, багатошаровість залученої інформації. Також, контроль над емоціями, які не повинні впливати на хід думок і якість висновків. І врешті-решт — фахова освіта або хоча б самоосвіта.

Але головне для справжнього Майстра журналістики — це володіння мовою і наявність власного творчого стилю, неповторного, як тембр голосу співака. Його можна відчути і впізнати навіть без прізвища під публікацією — і це вищий пілотаж журналістики.

Читаючи справжніх Майстрів, я отримую істине задоволення, як від хорошого дорого вина чи якісної кави. Їх ніколи не сплутаєш із дешевим шмурдяком чи сурогатом і це приносить мені користь як особистості, роблячи більш поінформованим, інтелектуально озброєним і багатшим.

Це надзвичайно важливо — мати серед своїх друзів у соціальній Мережі чесних, об’єктивних і світлих людей, особливо в епоху, коли маніпулювання свідомістю досягло просто-таки парадоксальних і загрозливих масштабів.

Пам’ятаймо — саме в Журналістиці ще працює важливе правило — І ОДИН У ПОЛІ ВОЇН. Якщо, звичайно, цей Воїн буде почутий тисячами і мільйонами…

З Днем Журналістики, друзі!

Анатолій Матвійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *