Суспільство

Глиняне суспільство

Чи знаєте, чому тріснуте горнятко довго живе?
Та це зовсім просте запитання з фізики. Адже «фізика» означає «природа», а ви ж природу любите й знаєте, ге?

У горнятку, як і у кожному твориві людському, та навіть і божому (природному), є внутрішні недосконалості, а значить і напруги. І за першої можливости — випадкової чи узаконеної Гуком — відбувається руйнування структури горнятка саме там, де питома напруга найбільша.

Де тонко, там і рветься.
Ніхто, звісно, те горнятко не склеює, але якщо воно не розлетілося на черепки, а тільки дало ледь помітну тріщину, то чого ж ним не користуватись і далі — наприклад, як мірою сипучих тіл?

Тріснуте горнятко відразу набуває особливого статусу. Його не те щоб шанували, а все ж таки трохи бережуть, бо й так надтріснуте. Його не піддають таким випробуванням, які дістаються цілим горнятам. З іншого боку, йому легше жити ще й тому, що головні внутрішні напруги знято: тепер типові удари долі для нього не створюють такої загрози, як для цілісного, але перенапруженого горняти. Чом же не пожити в такому режимі й статусі ще кілька додаткових років?

То оце ж так і чоловік.
Живе, живе — та й трісне. Щось у ньому надломиться, зігнеться, зіщулиться… Не той став чоловік. Живий, а то й здоровий, але не той. І всі це бачать, але якось чи то жаліють, чи кожен боїться перший камінь кинути. А чоловік бачить, що, далебі, непогано влаштувався, та й далі тримає свій імідж, навіть потрохи його підмальовує.

До надтріснутого горнятка й до надтріснутої людини можна ставитись по-різному. Оберігати чи знищувати — на те й на те знаходиться безліч резонів. В різні часи різні господарі й різні суспільства запроваджувалий різні звичаї на такі випадки.

Наше глиняне суспільство дуже толерантне.
За рахунок напруження й перенапруження цілісних горнят (кількість яких поступово меншає) це суспільство забезпечує якомога довший і безбідний вік надтріснутим горняткам (кількість яких очевидно й неминуче зростає).

Резонів достатньо:
— це по-божому, по-християнськи.
— може й мені (чи моїм рідним) так доведеться.
— та хай уже, аби не було скандалу/війни.
— ………….

Витворюється й новий світогляд — філософія надтріснутих горнят: знайдено слово, яке чудово, в позитивному ключі окреслює цей новий напрямок соціального паразитизму: антикрихкість. Читайте Насіма Халеба. Він, бачите, не знайшов антоніма до слова “крихкість”.

Василь Триліс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *