Суспільство

На замєтку «каноніческім» гундяєвцам

«Особистий представник Вселенського Патріарха Варфоломія – архієпископ Даниїл Памфільський, глава Консисторії УПЦ (Константинопольского Патріархату) в США та правлячий єпископ Західної єпархії УПЦ (Константинопольского Патріархату) США 6 січня 2018 року під час святкового богослужіння з нагоди Навечір’я Різдва Господнього на парафії Пресвятої Трійці в Бенсенвілл (штат Іллінойс, США) помолився за упокій душі нещодавно загиблого у Запоріжжі немовляти Євгена.

Про це ієрарх УПЦ (Константинопольского Патріархату) в США повідомив на свій сторінці у Facebook. Зокрема, як пише архієпископ Даниїл, вони «в цей Святий Вечір молились та засвітили свічу Святвечора в пам`ять трагічно загиблого дитяти Божого Євгена із Запоріжжя…».

Разом з архієпископом Даниїлом за новопреставленого немовля з Запоріжжя, якого відмовились відспівувати в УПЦ (МП), молилися клірики храму УПЦ (Константинопольского Патріархату) в Бенсенвілл митрофорний протоієрей Богдан Калинюк, протоієрей Андрій Шельвах та протодиякон Андрій Фрончак.

Таким чином, як видно, заява митрополита УПЦ (МП) Луки Запорізького про те, що жодна Православна Церква у світі, зокрема і Константинопольський Патріархат, не відспівують хрещених в УПЦ-КП православних християн не відповідають дійсності. Насправді, подібної практики, окрім РПЦ, не знає жодна Помісна Православна Церква.

Про це у своїх коментарях на основі канонів Вселенських Соборів і святих отців Церкви наголошують відомі православні богослови архім. Кирило (Говорун), протод. Андрій Кураєв та багато інших. Митрополит УПЦ (МП) Олександр Переяслав-Хмельницький також наголосив, що згідно з канонами може не визнаватись лише миропомазання УПЦ-КП, але здійснене над немовлям хрещення з виконанням всіх необхідних «православних молитов в ім’я Отця, і Сина і Святого Духа» (т.зв. хрещенська формула в ім’я Св. Трійці) не підлягає у Вселенському Православ’ї запереченню не лише щодо УПЦ-КП, але й навіть щодо хрещених католиків та протестантів.

«Коли ще за митрополита Володимира зверталися люди, хрещені в Київському патріархаті, ми їх приймали через миропомазання. Тобто ми визнаємо таїнство хрещення у католиків, у протестантів, у всіх тих, хто був хрещений в ім’я Святої Трійці. Ми можемо не визнавати таїнство конфірмації, тобто миропомазання», — наголосив митрополит УПЦ (МП).

«В даному випадку, коли мова йде про дитину, яка відійшла у кращий світ, для його душі і для втіхи батьків слід застосувати поняття ікономії» (богословський принцип вирішення церковних питань з позиції поблажливості), — зазначив митрополит. На його переконання, той факт, що немовля було охрещене в УПЦ-КП, не могло бути підставою для відмови у відспівуванні, оскільки тут мав застосовуватись церковний принцип «ікономії».

Валерій Ясиновський, «ГРІНЧЕНКО-інформ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *