Суспільство

Освітня шкарлетність

Саме Ющенко і Вакарчук (старший) були моторами ЗНО в Україні, перехід до якого не був такою простою справою. Звичайно, ректори дуже незадоволені запровадженням ЗНО, яке «зв’язало» їм руки. Та й викладачі теж незадоволені. Щось аналогічне маємо і з медичною реформою.

А коли у суспільстві існує невдоволення, коли значна частина населення нелояльна до якоїсь реформи, ті, від кого доля реформи залежить, використовують цей шанс.

Здається, ми маємо демократичну процедуру — хтось складає, а хтось не складає ЗНО. Процедура ця зумовлена коронавірусом. Одначе цей коронавірус може виявитися руйнівним для ЗНО.

І тут є багато варіантів.
Перший — нестача студентів (особливо Нью-Йорк переживає за нестачу студентів у власних університетах, бо там коронавірус дуже агресивний). Якщо переважна більшість в Україні відмовиться від ЗНО, то, скажіть, навіщо його проводити? Це ж теж свого роду голосування.

Університети не можуть існувати без студентів. А що це означає? Закриються університети? Думаю, ні, бо в нас на такі радикальні кроки ніхто не готовий. Це означає, що до університетів братимуть тих, хто там вчитися не може за визначенням. От як Зе взяли у президенти. Усе ж це явища з одного кореня.

Мені трапився «плач» у соціальній мережі про ЗНО з математики наступного року. Та наступного року ЗНО взагалі можуть відмінити. Невже хтось наївно думає, що Шкарлета призначили просто так?!

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *