Суспільство

Порохи довкола шоумена

Моя реакція відома на те, коли серйозні люди на повному серйозні обговорюють шоумена Савика Шустера, наче він якась зірка світової тележурналістики.

Можливо, тому, що так сприймають Шустера навіть солідні колеги-журналісти, ніхто не замислюється над тим, що цей шустрик аж надто часто виступав і, схоже, продовжує виступати як примітивний провокатор.

У цьому контексті відтак задайте бодай кожен собі запитання: за яким правом перекотиполе, яке ніяк не може нагріти собі місця (Литва-Канада-Італія-Росія-Україна) й фактично не має жодного відношення до України (ні за народженням, ні за національною свідомістю й громадянською відповідальністю, ні за знанням мови), — за яким правом це створіння вказує абсолютно чужій для нього країні й абсолютно чужому для нього народові, що і як у них має робитися.

Чи потрібно повертати кару на смерть в Україні?
Це вирішувати українському суспільству, а не приходькам.

Чи треба оглядатися на Європу, якщо таке рішення визріє в Україні? Не обов’язково. Можна оглянутися на США, де існує смертна кара. Інша справа — щоб нас зрозуміли й підтримали в США, відтак нормально сприймуть і в Європі.

Головне тут у тому, що має бути серйозна підстава для повернення смертної кари. А ще головніше — Україна має стати такою успішною й потужною державою у світі, щоб ніхто зовні просто не відважувався втручатися в її внутрішні справи.

Не тільки такі шустрики, як Шустер, але і Європа, і Росія, і навіть США. Задля цього Україна має перейти СИСТЕМНІ ЗМІНИ, повернутися до національних традицій і звичаїв.

Ось про це мали б і думати, і говорити і президент України Петро Порошенко, і Віталій Портников, що написав недавно статтю про Шустера, і навіть той же зайда Савик Шустер. Це — тема, яку треба обговорювати всім з-поза меж України, про що я писав якось у своїх нотатках про феномен М. Саакашвілі.

***
Зрештою, якщо йдеться про подолання корупції, то смертна кара цьому не допоможе — досвід Китаю тому приклад: там корупціонерів страчують публічно, а вони не переводяться. І все тому, що Китай має авторитарно-тоталітарний суспільний устрій та адміністративно-командний спосіб урядування.

Україна продовжує жити в цій же системі координат. І в цьому усі її проблеми.

Володимир Іваненко
Український Університет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *