Суспільство

Ціна державної нефаховості

Те, що трапилось в Нових Санжарах, ніби загострило питання: а навіщо потрібна держава? Ми звикли жити в колонії, з чужою владою, окупантами, корупціонерами, зрадниками…

Надії на державу не будо. Бо держава була чужою.

Після Майдану з‘явилася надія на суспільство. Добровольці, волонтери, громадські активісти проявили верх мужності і відповідальності. Саме тому, що цю функцію не виконувала держава.

Держава з‘явилась. З‘явилась армія. З допомогою української держави визнання отримала церква. Та й уряд ставав прозорішим, залежнішим від людей, своїм.

І от конфлікт на Полтавщині з прелюдіями в Галичині!
Таке саме сталося б у кожному містечку України. Кожному!!! Я не виправдовую хуліганів і дуже співчуваю евакуйованим, яких ця наша держава заради власних піарних маніпуляцій тримала у Китаї аж до 20 лютого.

Але я розумію людей в Галичині і на Полтавщині, які бояться за своє здоров‘я, здоров‘я дітей і близьких. Це їхнє право. Відповідальність за дітей не є ознакою дикунства!!! Люди тому й платять податки державі, щоб держава дбала про них і давала їм впевненість. Бо навіщо тоді держава?

Коли держава слабка, з роботою не справляється — отоді і з‘являються прояви дикунства. Але відповідальність за спокій, впевненість, порядок лежить на державі. У нашому випадку — і за спокій евакуйованих, і за спокій людей біля місць обсервації. Якби небезпеки не було, навіщо потрібна б була ця обсервація? А якщо небезпека є — справа держави переконати людей, що вони захищені.

Весь уряд Зеленського, окрім міністра МВС проявив себе нефаховими інфантильними безвідповідальними людьми. Але і міністр МВС був не до кінця чесним, коли говорив про розчарування громадою Нових Санжар. Бо у кожній громаді при безвідповідальності влади відбувалося б те саме.

Коли державні інститути непрофесійні, ті самі люди, які візьмуть зброю і підуть на фронт добровольцями, стануть у своїх містах, щоб захистити рідних від невідомої інфекції. Тому серед протестувальників ми і бачили ветеранів. Коли ж держава професійна — люди віритимуть Міністерству оборони і Міністерству охорони здоров‘я.

P.S.
До всього цим людям у селах і маленьких містах ще й закодували українські канали, і вони дивляться тепер російські, звідти отримують інформацію. І це теж результат бездіяльності держави.

Микола Княжицький

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *