Суспільство

Вікенд у Чернігові

Чернігів і Київ досі сперечаються: хто ж із них давніший. Велика кількість археологічних та історичних знахідок так і не поставила крапку у цій суперечці. І це добре. Але ось чим Чернігів може «втерти носа» Києву, так це своєю Красною площею. Назва від старослов’янського красьнъ, тобто ― красивий.

Вона справді красива.
Своєю інтелігентністю, вичурною строгістю і своїм розмахом. Красна площа в Чернігові зберегла себе, а мешканці Чернігова не дозволили забудувати її безглуздою еклектикою, якою сплюндрували Київський Майдан.

Місцевість, де сьогодні розташована площа, в часи Русі, на думку археологів та істориків, була головним торжком міста. Це була територія за межею Чернігова – Передгороддя. Ще її називали П’ятницьке поле — на честь храму Параскеви П’ятниці, який стоїть тут і нині, але за будівлею театру її не видно. Також цю місцевість називали Торг, тому і церква ідентифікувалась як П’ятниця на Торгу. Отож, як не називали, а вона лишилася Красною площею. Її варто побачити, пройтись, сфотографуватися на її тлі, щоб відчути розмах.

Влітку 2019 року площа була реконструйована — старе покриття зняли та перебрали, залишивши лише цілі цеглини, якими потім вимостили центральну пішохідну частину. Автомобільні смуги та велодоріжки вимостили новою цеглою. На території площі замінили водогін та каналізаційний колектор, але спочатку провели археологічні дослідження. І, мабуть, вони знову дадуть підстави для суперечок з Києвом: хто ж старший?

Зінаїда Куценко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *