Культура Новини

Ванночка для ніжних ніг

«Дослухайтесь до своїх ніг!» — наголошувала вчителька Школи буковинської тайстри – майстер народного ткацтва Олена Прокоп’юк. На етапі відпарювання овечої вовни, виявляється, людські ноги – головний «інструмент». Як, скажімо, в героя Адріано Челентано – виноградаря Іліє – на етапі пресування винограду.

Миття вовни – найперший етап в підготовці овечого руна до прядіння. Процедура приємна (косметична, шкіра ніг — як у немовляти…) для всіх учасниць Школи буковинської тайстри. Перший етап якої відбувся в Яворові Івано-Франківської області, на обійсті майстрів ткацтва, учителів школи — Олени і Михайла Прокоп’юків.

Дослухатися до своїх ніг – значить витримати достатньо гарячу температуру води, якою залили стрижену вовну. Вовна очищається, а ноги отримують термічну (дуже й дуже приємну!) та косметичну процедури. Після такої ванночки ноги не витирають, природні жири (з овечої шерсті) поступово всотуються в шкіру – вона стає м’якою і ніжною…

Усі учасниці першого етапу ШБТ, який відбувався в Яворові, запізнали цих нових відчуттів. Не кажучи про отримані практичні навички обробки вовни. Чим найперше і займалися!

Проект «Школа буковинської тайстри» реалізує ГО «Вишиваний дивотвір» за підтримки Українського культурного Фонду. Партнер проекту – Учбово-методичний центр культури Буковини.

Олена Чайка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *