Культура Суспільство

Брама Європи

Якщо не бачили “Гру престолів” – знайдіть час подивитися. Хто бачив — раджу переглянути. Автора романів, за якими знято серіал, Джорджа Мартіна вважаю або інопланетянином, або представником якоїсь таємної касти посвячених в такі тонкощі людського буття, осягнути які побутовий розум просто нездатний.

У космосі, створеному Джорджем Мартіном, а згодом втіленому телепродюсерами, поміж об’єднаних семи королівств є, так звані, Північні землі. Порубіжжя, яке віками захищає об’єднану цивілізацію семи королівств від набігів здичавілих і білих ходаків. Північани – одне з найбідніших королівств. Розбещені і розпещені південці захищені з півдня морем, а з півночі стражами стіни, зневажають простих воїнів з Півночі, ставляться до них як до потрібних, але як до людей другого сорту: простачки, що нездатні інтригувати, не розбираються ні в тонких парфумах, ні в дорогих тканинах…

А ще вони настільки наївні, що вірять в честь, вірять на слово, здуру віддані воєнному братству і всупереч власним інтересам поспішають виручати сусідів і всю цивілізацію.

Але…

Моє відкриття після другого перегляду серіалу ось у чому. Хто врешті-решт став на чолі цивілізації об’єднаних королівств і заснував новий, більш прогресивний життєвостійкий порядок? Так, саме представник Північних земель.

Джордж Мартін знав що писав. Саме представники цивілізаційного порубіжжя в час турбулентності і занепаду з дна цивілізації піднімаються на її вершину. Бо віками не випускають меч з рук, боронячи цивілізацію. Точно, як ми — українці. Брама Європи. Форпост євроатлантичної цивілізації. Її майбутнє.

Так було з християнською Іспанією, що віками відтісняла мусульманську агресію. А згодом проклала Старому світові дорогу у світ Новий. Така ж історія трапилася з провінціалом Буонапарті, який з малого порубіжного острова Корсіка став очільником нової революційної Франції… Так сталося з однією з незначних колоній Великої Британії, яка сьогодні зветься США…

Наша війна значно більша від нас. Ми — в авангарді цивілізації. Такий шанс випадає далеко не кожній нації. І далеко не кожна нація має можливість у майбутньому очолити цивілізацію, яку стільки століть боронить від здичавілих.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *