Культура

Чай мого діда

Мій дідусь ніколи не пив звичайний чай. Скільки себе пам`ятаю, він завжди заварював різні гілочки. І якось я забула за цей напій, а нині згадала. Для чаю можна брати гілочки з вишні, смородини, яблуні, шипшини, малини, йошти і чого ще забажаєте. Заварювати можна як окремо, так і створювати власні композиції.

Як заварювати чай з гілочок?
Нарізуємо гілочки з різних дерев та кущів (можна безпосередньо перед приготуванням, можна трохи заздалегідь). Я роблю такий чай з пізньої осені і до весни, поки дерева не почали розпускатися. Гілочки ріжу молоді, не хворі і, звичайно ж, не оброблені. На 1 літр води приблизно 4-5 шт. по 15-20 см, але можна більше-менше, все залежить від ваших вподобань.

Найліпше для приготування такого напою, прокип`ятити гілочки 10-15 хв і настояти хоча б годин 6. Ви отримаєте ароматний, смачний, корисний чай з насиченим кольором!

Коротко про деякі властивості гілочок з різних дерев-кущів.

Скажімо, гілки смородини покращують обмін речовин, підвищують імунітет, мають сечогінну дію. Такий чай корисний для судин та при ревматизмі. Їх можна заварити повторно, чай стає ще смачніший та ароматніший. Вишневий чай має яскраво-червоне забарвлення зі смаком ягід. Допомагає вивести пісок з нирок та корисний при циститі та при лікуванні цукрового діабету.

Чай із гілок малини п’ють при застудних захворюваннях, він сприяє потовиділенню й понижує температуру. Добре пити від кашлю. Такий чай підвищує імунітет, допомагає від печії. Допомагає при проблемах серцево-судинної системи, зміцнюють стінки кровоносних судин та очищає їх від холестерину. Корисний і тим, хто страждає від печії, розладів шлунку, відчуття важкості після їжі.

Гілочки з яблуні кольору майже не дають, але чай виходить надзвичайно смачний. Корисний при застуді, ангіні та при авітамінозі. Чай з грушевих гілок допомагає при недугах сечостатевої системи у чоловіків. Його корисно пити тим, у кого хворі нирки, він допомагає виводити каміння. Сливовий чай знімає стрес, заспокоює і розслабляє. Корисний для легенів.

Чай із лимоннику має стимулювальну дію, його не можна пити на ніч. Цей чай корисний як загальнозміцнювальний засіб. Під час епідемій грипу і в разі застуди — як профілактичний засіб.

Тетяна Пшенична

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *