Культура

Час глінтвейну

Зігріваючий, чи алкогольний? На цю тему нещодавно навіть розпалився скандал у… Міністерстві освіти. Котрась із мамів учиталася в підручник з природознавства, а там… Ну, в зовсім невинному описі про те, як слід вести себе на морозі, написано, що люди, зокрема, вживають і зігріваючі напої. Такі як чай, кава, глінтвейн. Про глінтвейн для школярів — явно перебір.

Авторка підручника пояснювала, що це виключно інформація, констатація, як воно є. Адже беззаперечно, що популярним став цей напій у холодну пору. І жодного заклику до його вживання тут немає.

То зігріваючий, чи просто алкогольний? Чи те й інше? Ну, що алкогольний, то це точно, адже основа глінтвейну – молоде червоне, або рожеве вино. До нього додається мед, кориця, гвоздика, цитрусові, нагрівається до температури не вище 60 градусів (інакше знищиться все цінне, як то вітамін С і нівелюється користь меду), і виходить такий вітамінний коктейль. Він справді став у нас популярним під час проведення зимових свят, ярмарків. Чи й просто при зимових вилазках на природу. Але чи справді він зігріваючий?

Дія вина така ж, як дія будь-якого алкогольного напою, — відбувається розширення судин, куди стрімко біжить кров із свого «депо», тобто, із печінки, несучи із собою внутрішній резерв тепла. В цей момент людина і відчуває потепління у тілі, аж до кінчиків пальців. Але це не надовго. Після різкого викиду свого власного тепла назовні, людина починає швидше мерзнути. Ну, відповідно, панацею бачить у наступній порції глінтвейну. Відбувається наступний викид своїх теплоенергетичних запасів, і тоді «ховайся». У прямому значенні – ховайся у тепле приміщення. Це відповідь, чому п’яні швидко замерзають насмерть навіть на слабкому морозі. Тому, що вичерпане внутрішнє тепло, нема чим зігрівати своє тіло.

Отож, звідси висновок: глінтвейн – це алкогольний напій, який дає відчуття тимчасового зігрівання. Корисний він більш завдяки властивостям червоного вина і добавкам – спеціям і медові, що може слугувати антибактеріальною біодобавкою у прохолодну вологу погоду. Ну, ось в таку, як нині. Але при умові, що глінтвейн приготовлений на справжньому вині і до нього добросовісно додано усі необхідні спеції та мед. Звісно, що впевненим у такому глінтвейні можеш бути лише тоді, коли сам його приготуєш.

Отож, правильно готуйте глінтвейн. Рецептів – скільки завгодно. Глінтвейн – стародавній напій з червоного вина та спецій. «Палаюче вино» або «розпечене вино» – так перекладається «glühender Wein» з німецької мови.

Суперечки про те, хто першим винайшов глінтвейн не припиняються й досі. Про його корисні властивості знали ще як в античні часи, так і в середньовіччі, і вживали як ліки від простудних захворювань. Крім того, було помічено, що вино з прянощами зберігалося довше звичайного.

У Стародавньому Римі вино з прянощами пили холодним, а в Північній Європі підігрівали і присмачували галангалом. Перші рецепти близького до глінтвейну напою були відомі в Стародавньому Римі. Тоді вино змішували із прянощами, але не нагрівали. Саме гаряче вино з’явилося в часи середньовіччя в країнах Північної Європи, Британії й Скандинавії. Напій виготовлявся на основі бордо або іншого червоного вина й присмачувався травою калган. Традиційно вживається в Австрії, Німеччині, Великій Британії та скандинавських країнах на різдвяних базарах і святах, що проводяться на відкритому повітрі, особливо у Різдвяний час, для зігрівання.

Про користь глінтвейну писав навіть Гіпократ.
Основа глінтвейну — червоне вино — має прекрасний антибактеріальний та антиокислюючий ефект. Саме по собі в невеликих дозах гаряче вино здатне впливати на людський організм, сповільнювати старіння і підвищувати імунітет. Вино містить більше флавоноїдів (природних органічних сполук з яскраво вираженою антибактеріальною-антимікробною дією), ніж цитрусові, і інші фрукти та ягоди, цибуля, зелений чай. При цьому флавоноїдам у вині притаманна висока біодоступність — легше знаходять доступ саме до тих органів, яким вони необхідні.

Вино містить один з найкорисніших біофлавоноїдів — кверцетин. Він також присутній у цибулі, чорниці, чаї, винограді й допомагає протистояти різним інфекціям, у тому числі вірусним. Ще один основний компонент червоного вина — ресвератрол — блокує запальні процеси й прискорює одужання.

Зінаїда Куценко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *