Культура

ЧПОКНУТИЙ, 95-тий квартал

Досі 95 квартал намагався балансувати між українською і російською публікою. Треба, щоб квиточки різні глядачі купували, тож московський гумор присмачували сльозливою пісенькою про Україну і думали, що це і є український патріотизм.

Довгий час так і канало.
Перший ляп відбувся з Кошовим, який заявив, що українську знає, але принципово нею розмовляти не буде.

Краще б уже мовчав.
Краще б сказав, що ще не вивчив українську. Йому українці поблажливо б це пробачили. Але заявити про свою зневагу…

Ну, і другий ляп, конкретний, по вуха, усього Кварталу — замість вивчити мову і об’єднатися з Україною, 95 квартал знімає свіженький ролик і влаштовує мовний срач. Ціле кіно знімає. І ніби все в ньому правильно сказано: олігархи ділять країну, ділять народ, ділять мову, щоб нас, українців, розсварити.

Однак, вийшла нестиковочка.
РОЛИК з такими правильними словами НАСПРАВДІ ПРО ЩО? Про те, щоб Україна і українці й надалі не говорили українською мовою. Щоб лишили як є, хто як разгаваріває, хай так і разгаваріває. Мовляв, українська мова розколює країну (чи й не Америку відкрили, та нам про це пукін 5 років розповідає) і взагалі, не мова головне, а економіка (а про це чєрванєнки з рабіновічямі в телевізорі піною сходять, наче ми проти економіки). Тобто, РОЛИК чи й усе кіно ПРОТИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ. А значить, проти українців.

Якби 95 квартал хоч трохи розмовляв українською, то час від часу потрапляв би в українське інформаційне поле, і звідси знав би, що для українців питання мови – це питання їхнього життя. Виступаючи проти мови, 95 квартал виступив проти українського життя. Немає мови – немає нації. 95-тий квартал виступив своїм роликом проти української нації.

Розмовляючи виключно на московській мові, 95-кварталівці, перебуваючи в московському, а не українському інформаційному полі – відстали від життя. Відстали від тренду. Відстали від моди. Перебуваючи у своєму паралельному московському світі, до них ще й досі не дійшло – українське життя семимильними кроками іде в бік української України.

Проти цього в останньому вагоні ще воюють пукіни і мертвечуки. Використовують проти українців і української мови снаряди із лайна у вигляді добкіних, мураєвих, черванєнків, рабіновичів. От, дійшла черга і до 95-кварталу.

Чпокнули вас, рєбяткі.
Вашими руками зняли ролик проти українців, використали вас проти українців, а ви й не зрозуміли. Як телята. Чи ви все розумієте? Тоді ви хочете сказати, що ви злісні, агресивні українофоби?

Ой, ой, ой, тільки не треба у своє виправдання на новому концертику сльозливої пісеньки про Україну. Уже не діє.

Моя вам порада. Підіть в душ, відмийтеся добре – і сідайте вчити мову. Українці — добрі, пробачать. Не за горами час, коли УКРАЇНА БУДЕ УКРАЇНСЬКОЮ. Вона вже нею стає повним ходом. Але ж, щоб це знати, треба вилізати хоч іноді з московської консервної банки.

***
А тепер питання на засипку.
Якби квартал жив у Німеччині і був німецьким кварталом, то якою б мовою він виступав по телевізору в Німеччині? Правильно, німецькою.

А якби квартал жив у Чехії і виступав на чеському телебаченні, то якою б це було мовою? Чеською. А в Польщі? Польською. А в Італії, Португалії, Франції — якими б мовами вони виступали на тих телебаченнях?

Ну, не московською!
А тепер уявіть собі, щоб вони в Німеччині запустили відео проти німецької мови і сказали німцям, що німецька мова розколює країну, і взагалі, німецька мова не важлива, а важлива економіка…

Уявляєте, якби вони це саме зробили на французькому телебаченні і запустили ролик про те, що французька мова розколює країну і французька мова не важлива, а важлива економіка. Ви це уявляєте?!

Довго кварталу прийдеться вибачатися.

Лариса Ніцой

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *