Культура

Душевна сага за романом Дімарова

Переглянув більшу частину нового українського телесеріалу «І Будуть Люди». Історична сага про долю кількох українських родин, на прикладі одного-двох сіл на Полтавщині. Події відбуваються в трагічні для України часи — 1900-1932 роки з максимальним акцентом на 1917-1921.

Час, коли приходить совєцька влада та знищує усталене життя українців, вбиває успішних та незалежних, встановлює червоні шмати та «заносить» портрети Лєніна-Сталіна. Починається важкий та катастрофічний період повстань, Голодоморів, репресій та ліквідації всього українського.

Українці як завжди розсварені, роз’єднані. Хтось йде на службу до більшовиків, хтось тікає «в ліси» підпільно боротися проти окупантів, хтось воює на боці Армії УНР, а ще хтось виїжджає за кордон. На цього тлі в кожному селі, місті, куточку України розгортаються сімейні драми, руйнуються долі. Так, саме сімейні драми в прямому розуміння, адже московський брудний чобіт став на поріг кожної хати і кожного господаря.

У серіалі яскраво і промовисто показано національне розмежування між українцями та росіянами. Без «какая разніца», без пафосних слів та вчинків. Там стільки подібного із сьогоденням, те саме невміння єднатися заради спільної мети.

Серіал знято за однойменним романом Анатолія Дімарова. Хоча зважмо на те, що цей роман «відредаговано» совєцькою цензурою. І попри те фільм захоплює своєю правдивістю.

Анатолій Дімаров не з тих письменників, якого колишня влада шанувала і популяризувала. А сьогодні, в добу українського читацького невігластва, і взагалі людьми нашими забутий. Це ще штрих до того, якими ми є…

Не переповідатиму сюжет. Подивіться фільм. Це вам не жуйка із Зеленським у головній ролі.

Саме такі фільми мусимо знімати, продюсувати, фінансувати, поширювати. Бо це — про нас! Це те, що має примусити нас замислитись, зрозуміти – хто ми, як ми жили, де схибили, чому дозволити над собою збиткуватися, і головне – як жити так, аби подібного не трапилось, аби ми жили господарями у власній хаті, у власній країні.

про нашу Україну, про долі наших людей, про велику трагедію у вигляді російського окупанта і ворога.

Деякі епізоди в серіалі беруть за душу, адже розумієш в яких складних і трагічних умовах були українці і як важливо сьогодні зберегти УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ, нашу мову, культуру, наші території і людей…

Андрій Смолій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *