Культура

Глина і стрес

Побувала з двома десятками чернігівців на тренінгу-практикумі «Життєстійкість і турбота про себе». Цей захід був заявлений як практикум саме для журналістів. Але почуте й побачене, безперечно, не завадило б і людям інших професій.

Ганна Чепурна, кандидатка психологічних наук, викладачка НУ “Чернігівська політехніка” провела практичне заняття з теми “Фактори психологічної відновлюваності для журналіста”. Це було корисно. Олена Гірченко, кандидатка психологічних наук, провела віртуальну лекцію на тему «Психосоматика: як наше тіло реагує на стрес».

Гарний і цікавий практикум «Прості та ефективні вправи для зниження рівня тривоги. Як подбати про себе» став темою психологині та журналістки Вікторії Сидорової. Всім присутнім було про що згадати, поділитися власним досвідом і почути нове. “Вишенькою на тортику” цього кількагодинного й ефективного спілкування став майстер-клас з гончарства від майстра народної творчості Олега Луцука.

Заворожуючи погляди, крутилося магічне гончарне коло. І ми по черзі ліпили з живої глини на ньому під вправним керуванням Олега хто що забажав! Олег керував нашими пластичними пальцями, яким слухняно підкорялася магічна глина, що родом страшно навіть уявити з якої глибини тисячоліть.

— А звідки оця глина? – поцікавився хтось (журналісти ж такі доскіпливі, нема на те ради).
— Із Слов’янська, там є поклади хорошої глини.
— Із Слов’янська?! – ахнув хтось знайомий з географією України.
— Так, — відповідає Майстер. — Наші хлопці встигли вивезти вантажівками кілька тонн. Купив десь із тонну. Оце вона і є.

Очі мої сухі. Донбас — це Україна. Була і є. Я — звідти родом.

Ми ліпили. Хтось — пса Патрона, хтось — коня в пальті, хтось — корову, хтось — лелеку. Нас прийшло на заняття багато. Кожен виліпив на магічному колі те, що хотів. О, боги! Це неймовірно! У нас все вийшло! Я забажала мати свічник, щоб запалювати в ньому живий вогонь і згадувати цей чудовий день у супроводі тепла і світла.

Інеса Фтомова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *