Суспільство

Єдиний правильний Москаль

Помер легендарний «мєнт» Геннадій Москаль. Неординарнa і неоднозначна була особистість, земля йому пухом! Напевне, в Україні немає такої людини, яка б не чула й не знала, хто такий Геннадій Геннадієвич Москаль. А його особисто знали сотні політиків, журналістів, бізнесменів… І я знав Геннадія Москаля.

Непроста людина. Гострий на слівце, сипав у розмові смішними примовками, анекдотами, приправляючи їх перченими матюками. Коли я започаткував першу в Чернівцях і одну із перших в Україні приватну, комерційну газету «Інформ», Геннадій Геннадійович погодився допомогти з рубрикою “Кримінал”, і обласне Управління МВС у Чернівецькій області регулярно надавало інформацію про злочини в нашому краї. Це додавало чимало інтересу до газети і сприяло росту її популярності.

Але разом з тим стало відомо, що у 90-х керівник обласного управління МВС по Чернівецькій області Геннадій Геннадійович особисто контролював і надавав «дах» для найкрупніших чернівецьких кримінальних угруповань, таких, як група Пєци і Ворони, братів Романовських та інших. Пан Москаль використовував цих бандитів та рекетирів для здійснення провокацій під час мітингів і демонстрацій членів РУХу, який тоді щойно зароджувався на Буковині. Вони вчиняли бійки, провокували конфлікти, відбирали мегафони у виступаючих під час масових заходів РУХу.

Геннадій Москаль став також дуже відомим після того, як він затримав на контрабанді спиртом і горілкою “Буковинська” ще тоді не дуже відомого Дмитра Фірташа. Фірташ на час слідства опинився за гратами, але гроші і зв’язки зробили свою роботу і майбутній олігарх був відпущений на волю, а один із колишніх заступників Генадія Москаля полковник Іван Мирний став начальником особистої охорони Дмитра Фірташа. Відтак і Генадій Москаль не без допомоги Дмитрa Фірташa та Павлa Лазаренкa, іншиx “крутиx” бандитiв республіканського масштабу пішов у велике плавання. Спочатку фракція “Батьківщина” у ВР, фракція партії “Фронт Змін”, заступник глави МВС України, начальник кримінальної поліції України…

Під час створення Чернівецького осередку УНА-УНСО і візиту до Чернівців керівництва УНА-УНСО на чолі з Дмитром Корчинським на зустріч з Дмитром таємно прибув Геннадій Москаль. Зустріч, учасником і свідком якої був автор цих рядків, відбувалася пізно увечері в ресторані «Слава», що примикає до будівлі місцевого СБУ. Геннадій Москаль надав бійцям УНСО координати безпечних переходів з Чернівецької області в Молдову, де розпочалася боротьба за Придністров`я. З того часу, я ще кілька разів перетинався з Генадієм Генадійовичем, коли він був заступником голови СБУ України.

Непросте, різнобарвне і насичене життя прожив Геннадій Геннадійович Москаль, земля йому пухом!

Ростислав Демчук

***
Мої друзі знають: менти мені не подобалися, не подобаються і ніколи не сподобаються. Геннадій Москаль, ментовський генерал, мені подобався. Не друзі — ми були знайомі сто років. Названий нашим братом, журналістом, Геною, він любив звертатися «братчику», певно, до кожного з нас. І нам подобалося його «братчику».

Я у професії надцять років і можу впевнено сказати: до журналістів так ніхто не ставився, як він, – щиро, по-братерськи, як солдат одного фронту до солдата другого. Як генерал, що виріс з простого чернівецького опера, він точно знав, що таке бандитська куля. І знав, що справжні журналісти також завжди на лінію вогню.

У часи майданів він ту нашу лінію закривав собою. Нам буде не вистачати такого генерала – ментовського і нашого, журналістського. Мені буде не вистачати.

Чуєш, Гена?..

Володимир Стефанець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *