Культура

Happy birthday USA!

З Днем Незалежності, США! Америку можна любити чи ненавидіти, але не поважати її неможливо. Чим більше знайомишся з нею, тим більше розумієш, яка вона різна — за національним менталітетом, за існуючими законами в кожному штаті, за особливостями природи і архітектури, за культурними ознаками. Однак є щось спільне, що робить США справді великою і потужною державою.

І це, напевно, віра в свою країну, в її демократичні закони, в громадянське суспільство і права людини в цьому суспільстві. Це те, що об’єднує всіх американців. А ще є Американська мрія — що можна досягти вершин кар’єри, почавши буквально з нуля. І декому це вдається, бо якщо ти впевнений в собі, маєш мету і робиш усе, щоб себе професійно удосконалити на шляху до неї — перед тобою відкриваються всі двері!

Але Америка не любить лінивих і пасивних, злих і заздрісних, необов’язкових і некомунікабельних. Якщо маєте такі риси — вам там нічого робити. Американці досягли високого рівня розвитку – вражають їхні будівлі і дорожні розв’язки, шикарні автомобілі і природні парки. Вражає їхня цивільна і війскова техніка. Але це не подаровано звище — це величезна робота всієї нації, кожного на своєму місці.

Так, Америка далеко не ідеальна країна. У ній не подолана злочинність, її поліцейські жорсткі і вимогливі до порушників закону, її чиновники не люблять непорядку і поспіху, а з її податковою системою краще не жартувати. А ще більшість американців живуть практично в кредит. І виплачують кредит за свої будинки і авто десятиліттями! Але той, хто хоче і може працювати завжди знайде собі роботу, — може й не таку, про яку мріялось, але ту, що дозволить тобі користуватися перевагами і благами цієї країни.

Українці Америки ментально відрізняються від нас. Вони не жаліються на долю, працюють на кількох роботах, справно сплачують кредити і податки, наполегливо і оптимістично влаштовують своє життя — ще й матеріально допомагають родичам з України.

Вони часто критикують нас за пасивність і неорганізованість чи невміння жити. Це часом дратує нас, але чим більше занурюєшся у їхні повсякденні реалії тим більше розумієш, — багато в чому вони такі праві…

Але, що мені подобається найбільше в США — тут ніхто не заважає українцям залишатися українцями. Тут існують українські спільноти, українські ЗМІ, українські церкви, українські крамниці і навіть українські кредитові спілки. І що не кажи, а тут звучить українська пісня, українське слово, а українська душа відчуває себе вільно і спокійно… І це викликає вдячність!

З Днем Незалежності, США!

Анатолій Матвійчук

P.S.
Країна, до якої завжди звертаються за допомогою! Повені, пандемії, війни… Країна, яка не байдужа!

З Днем незалежності, США!
Вітаю своїх друзів зі святом!

Оксана Івасюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *