Культура

Книжка про Володимира Андрощука

В одному з тернопільстких видавництв вийшла друком книжка «Володимир Андрощук: кіно і доля». Збірник спогадів, наукових досліджень, рецензій, газетних статей побачив світ напередодні дня народження відомого українського кінорежисера, що припадає на 18 серпня.

Виданням книги про класика української кінодокументалістики потурбувався директор адміністрації державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» Володимир Пикалюк.

Автор-упорядник, дружина режисера, письменниця Галина Тарасюк зібрала спогади однокурсників, близьких друзів, рідних свого чоловіка. Окремий розділ склали публіцистичні статті та роздуми самого Андрощука – про свій час, перспективне європейське майбутнє нашої країни та завдання українського кінематографа.

У першому розділі вміщено дослідження переможниці першого Всеукраїнського науково-мистецького конкурсу імені Володимира Андрощука – цьогорічної випускниці Зимнівської школи-ліцею Софії Рожок, яка, крім наукової роботи про творчий доробок відомого земляка, також зняла відео-фільм «Кінорежисер з Волині Володимир Андрощук».

Талановита дівчина, до речі, обрала собі професію кінооператора, вступивши на перший курс того ж вишу, який закінчив свого часу її знаменитий земляк — КІТМ, а нині університету імені Карпенка-Карого. Отож, славна кінематографічна традиція Волині і зокрема Володимир-Волинського продовжується.

Читачам цікаво буде ознайомитися зі світлинами із сімейного та робочого архіву, знімками, зробленими під час візитів Галини Тарасюк-Андрощук на Володимирщину.

До речі, доклали зусиль до створення цього видання і діти письменниці, у збірнику є стаття її доньки письменниці й перекладача Олесі Сандиги, а син Назар займався дизайном і виготовленням оригінал-макету книжки.

Книжка «Володимир Андрощук: кіно і доля» після презентації, дата проведення якої поки що узгоджується, розійдеться бібліотеками краю.

Ірина Надюкова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *