Культура

«Лісова пісня» у помешканні Лесі

У цьому київському старосвітському домі стіни мають добру пам’ять. Надто значуща родина мешкала тут — навіть байдужа цегла святобливо всотала й увічнила дихання господарів. І найперше — її, Лесі, для якої це мешкання вряди-годи гріло щастям, а частіше ставало сховиськом, схожим на домашню тюрму, в якому вона тяжко каралася зі своєю недугою.

Не знаю, чи бродять у цьому музейному домі київськими ночами духи Косачів-Драгоманових. Чи сахаються нічних сирен тривоги і раптового гуркотіння нічного транспорту на вулиці імені Саксаганського. Якщо ці духи таки є, вчора ввечері вони неодмінно зібралися в одій кімнаті разом з глядачами й акторами — студентами Київського університету культури. На мистецьке дійство за мотивами славутньої Лесиної феєрії «Лісова пісня» і її листування.

Можна дати волю старечому буркотінню, оцінюючи цю постановку. Але попри всі мої вольні й невольні глядацькі причіпки, попри доводи й аргументи це буде лише старече бурчання. Не більше.

Молодь, інтернетизована, гаджетизована, вікіпеїзована, європейськоцентрична, зі своїми життєвими трибами і навіть мовою, молодь, якій ми так любимо докоряти за поверхоглядність, нігілізм, споживацтво, вдумливо читає Лесю, по-своєму прочитує символізм її неповторної драматургії, щиро вчитується у велич і трагедію її долі.

Хіба це не варте того, щоб із полегкістю, з вірою у майбутнє вторити за їхньою юною декламацією: «Ні, я жива, я буду вічно жити!…» ?

Валерій Ясиновський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *