Культура

Лобода всохне, а кобза звучатиме

В усій цій історії з Лободою більше за все мене цікавить хто видав дозвіл на цей концерт. Розкажу історію. На світлині — Микола Гришко, він приходить у харківський парк Шевченка грати на бандурі. Харків’яни можуть пам’ятати як ще до повномаштабного вторгнення вишибали охоронної агенції Антирейдер (зараз перевзулися в Зубр) проганяли Миколу від пам’ятника Шевченка після заборони Терехова.

Місяць тому йшла через парк, почула як він грає. Підсіла послухати, ми почали спілкуватись. Він розказав, що охоронці досі його ганяють, а він все одно приходить і грає до тих пір, поки його не виженуть. Навіть на прохання пограти в річницю повернення Шевченка в Україну, вони все одно його прогнали.

А ще Микола розповідав мені про Євгенію Мирошниченко, і запропонував послухати з телефона на ютубі «Чотири воли пасу» у її виконанні… Після цієї розмови мені вперше за весь час захотілось поїхати з Харкова, хоч скільки б там я не переживала розчарувань за ці роки. Мені було огидно від вже вивченого почуття того, шо все адекватне в Харкові існує переважно не “завдяки”, а “всупереч”.

Але в той самий день я собі пообіцяла що нікуди не поїду. Як би я не ламалась через таких, як Лобода, я знаю і зворотню сторону. Я знаю, шо тут же, під пам’ятником Шевченка такий же натовп (якщо не більше) збирався на протести і захист своїх прав. Я пам’ятаю багатотисячний натовп на Марші за Україну в лютому 2022 року і на Прайді.

Миколу прогоняють, а він все одно приходить в парк Шевченка і розчехляє бандуру. В Харкові стільки людей і ініціатив, які своєю чисельністю, глибиною і маштабом перекривають один концерт Лободи в парку, що гріх жалітись.

Бачу на Фейсбук дописи: “ух, які ж ці харків’яни ватні, нішо їх вже не спасе”. Я і сама іноді потрапляю в пастку через пару дурачків ототожнювати цілу групу людей. Якщо комусь подобається ототожнювати містян тільки з локальною крінжою, то давайте вже всіх киян судити по кличку, дніпрян – по філатову, а львів’ян – по ірині фаріон. Оце буде чесно!

Я наразі бачу велику проблему не в харків’янах, а в тих, хто їх веде туди, куди веде – видає дозволи на такі концерти і все ще тримає охоронну агенцію Зубр на наші податки. А я хочу бути як Микола. Він і Кернеса пережив, і Терехова переживе. І я переживу!

Катерина Переверзєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *