Культура

Мандруючи Норвегією

Першим містом, яке ми побачили в Норвегії — Осло. Але знайомство зі столицею було коротким і ми поїхали далі в глиб країни. На зворотній дорозі будемо мати тут більше часу, і напишу згодом детальніше. Отож, Норвегія, як і Швеція, є парламентською конституційною монархією. Глава держави — король. Про це я знала. А от, що Норвегія отримала свою незалежність лише у 1905 році — стало відкриттям.

Виявляється історія Норвегії дуже схожа до української. У ті самі середньовічні часи, коли на наших теренах процвітала Київська Русь, норвезьке королівство теж було могутньою державою на півночі Європи. Тут варто згадати і про родинні переплетіння між монархічними родинами двох держав, адже донька Ярослава Мудрого вийшла заміж за короля Норвегії Геральда, який правив тут з 1046 до 1066 року. Але поступово вплив Норвегії у Скандинавії послабився і з 1537-го вона повністю відійшла під протекторат Данії.

Упускаючи деталі скажу, що норвезькі землі періодично належали то Данії, то Швеції аж до початку ХХ-го століття. 7 червня 1905 року було нарешті розірвано шведсько-норвезьку унію і на карті світу з’явилася нова держава. Те, чого досягли норвежці за ці сто двадцять років просто вражає. З відсталої провінції, яка не мала ні промисловості, ні науки, ні культурних інституцій, Норвегія перетворилась в одну з найрозвинутіших країн світу.

Але найбільше вражає те, як норвежці відродили свою мову. Адже на початку століття її практично не існувало, всі послуговувалися шведською або данською. І тоді етнографи та філологи почали їздити глухими хуторами, щоб по крихтах позбирати залишки давніх говірок, які ще збереглися та на основі цього матеріалу створили державну мову, що стала обов’язковою для вивчення та офіційного послуговування.

А тепер скажіть ще, що мова не має значення! Маємо чого повчитися у норвежців!

Можна багато писати про Норвегію, але найбільше за чим сюди їдуть туристи (і ми не виняток), то це її природні красоти. Неймовірна природа цього краю нікого не лишає байдужим. Ми вже два дні маємо можливість спостерігати цю неймовірну красу, яка щораз зачаровує: гори, ліси, річки, водоспади, високогірні озера і, звичайно, фйорди, від всього цього просто перехоплює подих. В залежності від того, як високо ми підіймаємось в гори чи опускаємось до моря, краєвиди міняються, але незмінною є їх краса і неповторність.

Разом зі зміною ландшафтів міняється і погода. Тут треба мати відповідний одяг та взуття. Дощ у Норвегії настільки звична справа, що може початися всупереч будь-якого прогнозу і треба бути до цього завжди готовим. Та й перепад температур досить суттєвий. Бо якщо у Осло було 20 градусів, то вже наступного дня в зоні тундри, де ми побували на стоянці корінного північного народу саами, було лише 7.

З природних чудес Норвегії за два дні побачили найвище високогірне плато Європи Хардангервідда, водоспад Ворінгроссен, унікальний водоспад Стендалфосен, який можна роздивитися навіть з внутрішньої сторони, водоспад Твіндефоссен, вода з якого бутилюється і під брендом «Voss» продається у найдорожчих ресторанах світу. Ми набирали її прямо з потоку і це найсмачніша вода, яку я пила.

До речі, вся вода, яка тече з кранів у Норвегії, це льодовикова або джерельна вода. Вона настільки смачна і корисна, що про купівлю бутильованоі води тут можна забути.Та найкрутіше видовище Норвегії — фйорди.

А ще мене вразили їхні цвинтарі. Вони зазвичай розміщуються біля церков і надзвичайно красиві та скромні: лаконічні стеллочки на зеленому газоні. Як мені це подобається!

Норвежці дуже дбайливо ставляться до своїх природних ресурсів. Охорона природи тут національна ідея, яка всіх об’єднує. Маючи величезні поклади нафти і газу вони жодного кубометра чи літра цих ресурсів не витрачають на виробництво електрики. Вся електроенергія тут генерується відновлювальними джерелами. А ще держава поставила собі амбітну мету до 2030 року зробити Норвегію вільною від автомобілів з двигунами внутрішнього згорання. Для цього запровадили податкові закони, які сприяють купівлі електромобілів, а купівля звичайних авто стає невигідною.

Тут всі бережуть довкілля і навіть одноразовий посуд зроблений з дерева. Норвежці не прагнуть накопичувати статки, вони воліють жити в гармонії з природою і собою. І цьому нам варто також у них повчитися.

Галина Новосад

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *