Культура

Масова культура тоне в депресії

Схоже на те, що основним і глобальним трендом в масовій культурі 2020-х буде таке поняття, як «депресія». Не помітити тенденцію вже неможливо. Все це вже давно почалось і проявилось в попередні роки, має своїх популяризаторів-попередників і теоретичне обґрунтування, яке ведеться філософами і художниками ще з 1960-х років і, навіть, раніше. Все, як і положено, починається з нішевих, арт-хаусних робіт і поступово заходить в маскультуру.

Нас чекають ціли сагі, епоси, багатотомні романи, мультимедійні проекти, кінофільми і серіали по десять сезонів, з героями які мають депресію, чи якісь різні її модифікації, наприклад біполярний розлад особистості, циклотимію і таке інше.

Тренд буде опрацьований, як і все в масовій культурі, з різних позицій, від серйозних, проблемних і контраверсійних драматичних робіт, аж до легкого жанру типу ситкомів. Буде весь спектр: від агресивного оспівування і нав’язування тренду і до його деконструкції, через нівелювання, гротеск і стьоб. З перегибами і скандалами.

Кожен тренд проходить завжди певний цикл. Від його визначення, аналітики, створення на його основі мистецтва і драматургії і до його тотального розповсюдження у людей, які взагалі не розуміють звідки це все взялось, але є його носіями, через звичайне і бездумне споживання, моду, меми, мерчендайзинг і косплей.

Наприклад, Колін Вілсон писав і попереджав ще в 1960-х роках, що депресія постіндустріального суспільства — це основна проблема і виклик, з яким стикнеться людство в 21 сторіччі. Він був, як ніколи правий. Хоча у нього були ідеї, як це все подолати, але ж, звісно, ніхто в ті часи до нього не прислухався.

Підозрюю, що це призведе і до появи нових професій, напряму пов’язаних, як і завжди дихтомічно, як і з популяризацією тренду, наживання на ньому соціального і матеріального капіталу, так і з подоланням проблеми, чи адаптацією людей в новій реальності. І, як наслідок, це призведе до знищення застарілих професій, а можливо і цілих традиційних родів діяльності.

З’явиться нова етика, напряму пов’язана з цією хвилею. І нові норми поведінки в суспільстві.

Олекса Манн

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *