Культура

Мовне «прогинання»

Латвія відстояла у своїй країні навчання в старших класах для меншин 100% латиською державною мовою. Латвія для меншин передбачила плавний 10-річний перехід (з садка до 10 класу) на державну мову.

Латвії прийшлося нелегко.
Рускоязичноє насєлєніє виступило проти, вийшовши на демонстрації і мітинги. Вони хотіли і далі навчатися своєю мовою.

Що сказала Латвійська влада наєлєнію і на його мітинги?
У вас є своя історична батьківщина, або дотримуйтеся Латвійських законів, або вас ніхто не тримає — отримуйте освіту своєю мовою на історичній батьківщині.

Латвія з населенням 1 млн 900 тисяч громадян (для порівняння лише в Києві проживає 2млн. 900тис. мешканців) змогла заявити насєлєнію, в якого за спиною 144-ох мільйонна московська країна, щоб ті або підкорилися, або провалювали.

В Україні ситуація повторилася.
Проти закону про освіту постало навіть не угорське населення, ні. Замість меншини постала країна Угорщина. Її населення складає 9 млн. Вона замахнулася на Україну кількістю більше як 30 млн. населення.

І що ж Україна?
Може, вона як Латвія згорда глянула на своїх домагателів? Може, стала пліч-о-пліч з Латвією і вони почали удвох добиватися своїх прав?

Ні!
Україна стала на коліна. Україна злякалася Угорщини, якої майже вчетверо менше, ніж України, і здала свої позиції в законі про освіту. Україна прописує слабші позиції українській мові, ніж Латвія. В Україні в старших класах міністр освіти передбачає лише 60% державної мови.

Прошу українців підтримати мою вимогу запровадити в старших класах 100% державної мови. Наше «прогинання» гидке. Це не дипломатія. Це безхребетність.

МОН збирає пропозиції до законопроекту.
Надішліть їм на електронку zakon@mon.gov.ua
пропозицію про 100% державної мови в старших класах.

Пишіть у довільній формі.
Бо меншини вже там понасилали. А українці мовчать. Ніби у нас живуть лише меншини в країні.

У нас є два дні до 1 червня.

Ви, дорогі співвітчизники, вже відгукувалися на мій заклик, і ми всі разом добилися змін в Законі про освіту, давайте доведемо справу до кінця.

100% державної мови в старших класах.
Крапка. Латвія змогла і ми зможемо!

Лариса Ніцой

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *