Культура

На березі Росі пом’янули Вінграновського

Нині виповнюється 15 років відтоді, як пішов у Вічність видатний син України, письменник, кінорежисер, кіноактор, державний діяч Микола Вінграновський.

У долі митця було кілька особливо шанованих ним місць. Це мала батьківщина, де народився, Київ, де жив і творив, а також Білоцерківщина, яку любив і щороку по кілька разів бував у цім краї. Тут написав «Манюню», «Северина Наливайка» і багато інших своїх прозових та поетичних творів, які білоцерківським письменникам різних поколінь випало щастя чути ще в рукописах з уст митця на березі чарівної Росі, про яку Микола Степанович залишив такі чудові рядки:

Під темними вітрилами ночей
Сюди, сюди, на ці шовкові води,
На синій звук любові і свободи,
На синю Рось, що в снах моїх тече.

Сюди, на Рось, не ближче і не далі,
На центр серця в плинучих літах…
Мені і досі тут любов моя в печалі,
І карі очі в золотих сльозах.

Минає все у плині дорогому…
Під синіми вітрилами ночей
Вона тече старому і малому,
На все життя єдина Рось тече.

Друзі-літератори і шанувальники творчості Миколи Вінграновського на першу річницю з дня смерті митця на місці, де він протягом двох десятиліть щоліта розбивав намет над Россю і творив, спорудили поки що єдиний в Україні пам’ятник Миколі Степановичу. Відтоді у день пам’яті вони збираються на березі Росі, аби пом’янути великого сина України.

Ось і цього року 25 травня на околиці Яблунівки зібралися його друзі та шанувальники, жителі прилеглих сіл. Біля пам’ятного знака виступили багатолітній приятель письменника і автор кількох документальних книг про нього, поет-пісняр і композитор, заслужений працівник культури України Анатолій Кульчицький; члени НСПУ прозаїк Анатолій Гай, поетеса і прозаїк Галина Гай, новеліст Юрій Гай, поети Володимир Дідківський, Володимир Бубир, Людмила Юферова, Тетяна Лаврова-Міцінська, Віктор Бондаренко, Леонід Гажала, Галина Сливка, Ірина Мельник, директор Білоцерківської районної централізованої бібліотечної системи Людмила Зінченко.

Біля пам’ятного знака виступили переможці міськрайонного конкурсу читців творів письменника, який щороку проводить директор музею Миколи Вінграновського Ганна Нагорна.

Крім колег-літераторів, квіти до пам’ятного знака поклала понад сотня шанувальників творчості Миколи Вінграновського з числа бібліотечних працівників, педагогів, учнівської молоді м. Біла Церква та Білоцерківщини.

Відбулася також зустріч учасників меморіального заходу з жителями с. Яблунівка, від імені яких гостей привітали багаторічний друг Миколи Вінграновського тамтешній сільський голова Анатолій Савчук і директор сільського Будинку культури, поетеса, заслужений працівник культури України Людмила Соловей.

За древнім слов’янським звичаєм Київське обласне творче об’єднання «Культура» та Яблунівська сільська рада організували поминальну тризну.

Анатолій Гай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *