Культура

Новий роман Степана Процюка

Новий роман Степана Процюка про Івана Франка отримала з дарчим написом письменника на презентації видання в муніципальній бібліотеці ім. А.Добрянського. Саме тут ще можна придбати примірники «захопливої подорожі сторінками життя Івана Франка, де він… оживає… із холодного символу близькою і дорогою нам людиною». Найперша презентація книги — в Чернівцях!

«Для мене це посутньо, — зізнався Степан Васильович. — У книзі є кілька розділів про Чернівці, які Іван Франко дуже любив, де він був тричі, причому в складні періоди свого життя. Франко закінчив Чернівецький університет. У Чернівцях відбулася найбільша презентація Франкової поеми «Мойсей». Чернівецький професор Степан Смаль-Стоцький допоміг Іванові Франку виїхати на лікування до Одеси. Врешті, — додав письменник, — мені важлива була особлива енергетика самих Чернівців, де, за висновком поета Богдана Лепкого, мають зібратися українці, енергетика цієї бібліотеки і тих, хто тут збереться, і — впевнений — зацікавлено мене слухатиме».

Степан Процюк не помилився. Авдиторія була «на одній хвилі» з гостем. З присутніх дехто вже прочитав новий роман. Усі мали свої вподобання (моє особисте — «Місяцю, місяцю» про Григора Тютюнника) з-поміж більш як тридцяти книжок автора.

Два роки тому Степан Процюк створив ютуб-канал «Письменник про українських письменників». Особисто мені лекції Степана Процюка, які слухала, вишиваючи чи за шиттям, допоміг пережити гнітючу тишу ковідкарантину і втрату роботи.

Власне, один з відгуків на чергову лектуру Степана Процюка на ютуб-каналі засіяв задум нового роману: «Нам треба художнього фільму про Івана Франка — великого українського письменника і візіонера національного майбутнього». А який фільм без сценарію? А де сценарій без літературної основи? «Якби не ідея фільму, — зізнався письменник, — можливо, і не брався би за плуга…»

Одне слово, Степан Процюк взявся за те, що найбільше любить… «Писалося легко. Писалося рік. Цьогоріч у липні поставлено завершальну крапку в рукописі на замовлення київського видавництва Холодкевича «Тун-Драйв».

«Руки і сльози» — чому така назва роману? Степан Процюк пояснив це своїми відчуттями особистості Івана Франка — «найбільшого трудівника свого народу» і чутливого й болісно ранимого в зовнішній оболонці (виплеканій!) незворушного стоїка. Під мікроскопом психоаналізу бачимо різні екзистенційні сценарії Франкової долі й реалізації його талантів…

… Беруся до читання. За дитячою звичкою (яку зберегла досі) — таке «ворожіння» на нову книгу – вголос загадую: «57-а сторінка, 15-й рядок зверху». Відкриваю книгу і читаю… про рідний Борислав, поблизу якого народився і який оспівав Іван Франко…

Олена Чайка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *