Культура

Новий виток ери конфліктів

Суть актуальних подій, їхній зміст неможливо розгледіти, не позначивши предмет боротьби та її цілі? Звідки взялася греко-римо-християнська Європа? Від греків, від римлян, від християн? Ні. Величезна геополітична платформа під назвою Європа це результат тяжкої кривавої боротьби з суміжними цивілізаціями.

Нинішнє осадне становище євроатлантів – це продовження багатовікового пересування і утвердження цивілізаційних меж. Нагадаю тільки основні:
– у Битві при Пуатʼє (732 рік) зупининено здавалося б нездоланну навалу мусульманських військ Омейядського халіфату.
– Християни Русі зупинили на Карпатах фантастично зорганізовану непереможну військову машину степової цивілізації нащадків Чингісхана.
– Велика битва під Віднем 1683 року обʼєднаних європейських монархів-християн зупинила експансію мусульман з Османської імперії.

У 19 і 20 століттях здавалося б, що ера конфліктів, заснованих на різних релігійно-цивілізаціних цінностях, назавжди відійшла в минуле. Але пост-колоніальний період показав – нікуди ця ера не поділася. Вона була лише злегка підморожена. Ми знову в точці екзистенційного вибору: бути євроатлантичній греко-римській-християнській цивілізації чи не бути. Троянський кінь Європи – православно-чекістська росія в момент цивілізаційного чергового зіткнення проявила свій істинний характер. І він дуже далекий від християнства, римського верховенства закону і елінської поваги до раціонального.

Російський політик і філософ Олександр Дугін є одним із тих, хто висловлює думку, що російське православ’я ближче до ісламу, ніж до католицизму. Дугін своїми ультраконсервативними та євразійськими поглядами, які передбачають віддалення Росії від західних (особливо католицьких і протестантських) цінностей і зближення з культурними та релігійними традиціями ісламу і східних цивілізацій як ніхто інший чітко формулює суть московщини. Всі віки зусиль Заходу схилити різноплеменні народи “Третього Риму” до своєї орбіти зустріли фіаско.

Московія була є і буде чужою для європейської цивілізації. Чужою і ворожою. Й інтелектуалам – новітнім лауреатам Нобелівки, сучасним політикам ЄС і США час уже зняти рожеві окуляри мультикультуралізму і збагнути – зараз знову 1683 рік. Україна під Віднем стоїть одна.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *